Bench training

Een bench is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Je kunt een bench in verschillende soorten en maten krijgen. Hoewel de aanschaf van een bench niet echt goedkoop is, loont de aanschaf ervan toch de moeite.

Belangrijke regels:
· Laat niemand de hond storen of lastig vallen, als hij in de bench ligt. De bench moet een veilige plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken.
· Laat de hond nooit met de halsband om in de bench, om te voorkomen dat de hond door allerlei rare bewegingen met de halsband ergens achter blijft raken.

Hieronder volgt uitleg over bechtraining in 5 stappen:

Stap 1
De bench moet een prettige en veilige plaats worden voor de hond. Zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). Leg een deken in de bench zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.

Stap 2

De hond moet een positieve associatie krijgen met de bench. Geef de hond een botje of een Kong in de bench. Laat het deurtje open staan. Als de hond zijn botje mee wil nemen naar een andere plek, breng hem dan rustig (niet boos!) terug naar zijn bench. De aanhouder wint! Je kunt ook het 'gewone' eten in de bench geven. Hou dit een paar dagen vol. Ga pas naar de volgende stap wanneer de hond geen aanstalten maakt om zijn botje mee te nemen naar een andere plek.

Stap 3

Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, breng je de hond rustig naar zijn bench. Als de hond in de bench gaat liggen, ook als dat met hulp gebeurd is, beloon je de hond door hem wat lekkers te geven. Wanneer de de hond een mand, een ligbed of iets dergelijks had, maak het de hond dan gemakkelijker door deze voorlopig weg te halen. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kunnen we die natuurlijk goed in de bench gebruiken! Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, breng je hem, net zoals in stap 2, weer rustig terug naar zijn bench. Als de hond zover is dat hij zonder problemen in de bench wil liggen slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan gaan we weer een stap verder.

Stap 4
Sluit het deurtje voorzichtig als de hond uit zichzelf de bench heeft opgezocht. Laat het een paar seconden dicht en geef hem hierbij weer een botje om op te kauwen. Herhaal ook dit weer een aantal keer voordat het deurtje langer dicht blijft. Wordt de hond nu toch onrustig (of hij gaat janken of blaffen), dan is het heel belangrijk dat je juist nu goed reageert. Negeer de hond zo lang hij onrustig is! Blijf wel in de buurt, maak geen contact met de hond, want dan voelt hij zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit onrustige gedrag blijven herhalen. Ga ook niet mopperen, want ook dan krijgt hij toch aandacht en dat is precies waar hij om vraagt. Zodra de hond stil is, ook al is dat maar heel even, ga je naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hond direct zijn eigen gang gaan; het is niet de bedoeling de hond denkt dat er iets heel bijzonders is gebeurd.
Als de hond rustig is in de bench en er ook gaat slapen, loop dan eens een paar tellen de kamer uit. Als de hond hier rustig onder blijft kan je de tijd dat je uit het zicht van de hond bent, langzaam uitbouwen. Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl je thuis uit zicht bent, neem je de laatste stap.

Stap 5
Als je voor het eerst korte tijd weggaat, sluit de hond dan op in de bench. Geef hem de eerste keer weer een lekker botje en een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat. Leg regelmatig een paar hondensnoepjes, kaas, worst of wat ander lekkers achterin de bench, op een moment dat de hond het niet ziet. De hond zal het al gauw de moeite vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer "zo maar" wat lekkers ligt. Bouw de tijd dat de hond alleen in de bench is rustig op.

Misschien lijkt het nu, na het lezen van dit verhaal, dat een goede bench-training erg veel tijd en moeite zal kosten. In de meeste gevallen kunnen de omschreven stappen binnen één tot twee weken genomen worden. Let er wel op dat de hond echt stap voor stap aan de bench went en dat daar zoveel tijd voor genomen wordt als voor de hond nodig is. Het resultaat dat we willen zien is, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet.