23-12-2012 Jet 10 weken

23-12-2012

Zone
Sinds vrijdagavond heeft Jet haar zone zelf uitgebreid met het zandpad om de wei. Bij de laatste ronde liep Pien naar het pad. Tot nu toe bleef Jet dan in de bak staan kijken. Vrijdagavond liep ze achter Pien aan. Om de paar meter bleef ze even staan en zocht ze steun bij mijn benen. Om na een paar seconden zelf te beslissen toch achter Pien aan te lopen.
Gisteravond koos ze er zelf voor om het pad op te gaan en te volgen (200 meter), terwijl Pien in huis was. Vanmiddag liep ze het rondje rennend door de plassen. Ik ben benieuwd wanneer ze er uit zichzelf voor kiest om het middendeel van gras op te lopen en het rondje in tegenovergestelde richting loopt.

Andere honden
Happy is de Cocker Spaniel die mee was met de nestwandeling in Appèlbergen. Vorige week heeft Jet in de keuken contact met haar gehad, gister op het veld. Happy was erg hyper van het wachten in de auto en blafte daarom op het veld. Dat vond Jet te spannend.
Lizzy is de andere Cocker Spaniel van Geesje. Na wat spanning en aarzelen daagde Jet haar uit tot spel. Om het voor Jet makkelijker te maken zat Lizzy aan de lijn.
Omdat ik mijn aandacht bij Jet wil en moet houden tijdens de contactmomenten, heb ik geen filmpje. Wel foto's hoe Jet er na het contact uitzag. Iets minder wit......, maar dat was 's avonds weer verdwenen.
Vanochtend kwam Sara met Kyra langs. Omdat Pien en Kyra elkaar erg leuk vinden begroeten ze elkaar zeer enthousiast (maar kort). Om Jet deze lading te besparen, heb ik Pien alvast naar buiten laten gaan, terwijl Jet nog binnen was.
Op het moment dat ik met Jet naar buiten kwam liep Sara met Kyra aan de lijn achterop het veld. Voor Jet was deze afstand groot genoeg om aan een slappe lijn te kunnen kijken en eerst een plas te doen.
Ook nu vond Jet het contact in het begin nog wat spannend en kwam ze steun bij mij zoeken. Ze herstelde wel sneller, om daarna Kyra uit te dagen tot spel (en in haar oor te blaffen, arme Kyra).
Het op en neer lopen van Kyra in huis, was in het begin te veel van het goede voor Jet. Na een dutje kon ze het wel hebben dat Kyra voor haar bench langs liep om water te drinken.

Uit zicht/alleen zijn
Jet heeft steeds meer rust en (zelf)vertrouwen als ik uit zicht ga. De eerste dag was mijn acciradius 1 meter, vandaag kon ik meerdere keren een paar minuten uit zicht terwijl ze dommelde, zonder dat ze onrustig werd of ging piepen of blaffen. Voorwaarde is nog wel dat ik het moment strategisch kies. En opvallend is dat Paul makkelijker uit zicht kan, zonder dat Jet daar onrustig van wordt.

Kalmerende signalen
Helaas blijkt het filmen lastig om zelf te doen. Jet richt zich dan op mij en wordt daar ongemakkelijk van. Wat in het filmpje te zien is. Het krabben zet ze daarin voor zichzelf in om de spanning af te laten vloeien. Ook smakken en gapen zet ze in ter kalmering van zichzelf (om vervolgens met de lijn aan de haal te gaan, wat ik voor het filmpje laat gebeuren).
Het weg kijken van Pien als kalmerend signaal laat Jet nog onbeantwoord. Om haar daarin te stimuleren, maar vooral om Pien te steunen, haal ik haar dan bij Pien weg of ik splits op door er tussen te staan.

Jet en de paarden
Het opsplitsen als buffer naar de paarden is erg effectief. De paarden lopen op het trainingsveld als er geen les is. Waardoor het voor kan komen dat die net wat dichterbij of in de route staan bij het plassen. Als ik er voor zorg dat ik tussen Jet en de paarden sta of loop, is het voor Jet behapbaar en blijft ze stil.
De eerste dagen schrok vooral het paard van ons omdat we de hoek om de tuin in kwamen lopen. Daardoor heeft ze een paar keer met grote ogen staan snuiven bij het zien van een wit bolletje haar. Inmiddels zijn ze aan haar verschijning gewend. Beide hebben ze even aan haar geroken terwijl ik haar droeg (en Jet de andere kant op keek).
De gewenning is wederzijds. Jet naderde de paarden gister op 30 cm terwijl ze op stal stonden te eten. Daarna heb ik haar tegen gehouden. Het is tenslotte mijn bedoeling dat de paarden haar leuk blijven vinden en Jet leert de persoonlijke zone van de paarden te respecteren.