Clicker

Hondenschool Akili werkt met de clickertraining. Dat is een positieve trainingsmethode waarbij gewenst gedrag wordt versterkt en ongewenst gedrag zoveel mogelijk wordt genegeerd. De clicker dient als 'bekrachtiger', een middel om de hond op exact het juiste moment te laten weten dat wat hij doet, goed is. Aan een 'click' is altijd een beloning gekoppeld in de vorm van voer.
Clickertraining stimuleert het leervermogen van uw hond. Door spontaan gedrag te bekrachtigen met de clicker, leert uw hond op zoek te gaan naar gedrag dat hem een beloning oplevert. Een voorbeeld:
- U leert uw hond de clicker eerst aan. U clickt en geeft direct daarna een brokje. Dit herhaalt u een aantal keer. Al na een paar keer hebben de meeste honden door dat 'click' betekent dat er iets lekkers komt. Hij zal de click als beloning ervaren. Belangrijk is om de 'click'altijd te laten volgen door een voertje. Al snel gaat u clicken voor iets dat u uw hond wil leren, zoals u aankijken.

Zo werken we verder aan het uitbouwen van gewenst gedrag. U wilt uw hond leren zitten, maar het commando 'zit' zegt hem uiteraard nog niets. U wacht tot uw hond uit zichzelf gaat zitten. Elke hond doet dat talloze malen per dag, dus kunt u flink oefenen. Uw hond zit, u clickt onmiddellijk en geeft hem een voertje. Het woord 'zit' komt nog niet in uw vocabulaire voor. De meeste honden zullen al snel doorhebben dat zitten hem een 'click' en dus een beloning zal opleveren. U zult zien dat uw hond steeds vaker gaat zitten en u daarbij vragend aankijkt. Dat is het moment dat het 'kwartje is gevallen' en dat u een commando aan het gedrag kunt gaan koppelen. Het gebruik van de clicker kunt u dan langzaam gaan afbouwen.

Alle nieuwe oefeningen worden op deze manier aangeleerd en verfijnd. Als een oefening eenmaal goed is ingesleten, kunt ervoor kiezen de clicker voortaan achterwege te laten en alleen nog te belonen met uw stem of (soms) een voertje.

Clickertraining en kalmerende signalen

Ook bij het voorkomen van stress, maakt Akili gebruik van de clickermethode. Een paar voorbeelden:
- Uw hond treedt zeer onstuimig andere honden of mensen tegemoet en laat daarbij allerlei stresssignalen zien: opspringen, piepen, trekken aan de riem, blaffen. U neemt afstand. Zodra uw hond op afstand aan een slappe lijn met u mee loopt, clickt u en beloont met een voertje. 'Dat is goed wat je nu doet', vertelt u hem hiermee. Langzaam maar zeker verkleint u de afstand en blijft belonen voor rustig mee lopen aan een slappe lijn.
- Uw hond blaft bij het zien van katten, schapen, paarden of ander vee. U zoekt weer de afstand waarop hij zich kan ontspannen terwijl deze wel heel gekke wezens in of uit zicht zijn. U clickt en beloont met een voertje.