Wandelroutes

Onder deze knop wandelroutes vind je een verzameling wandellocaties in en om Groningen. Helaas zijn niet alle beschreven routes losloopgebieden. Op de meeste locaties waar honden officieel niet los mogen lopen wordt dit wel gedoogd maar in Nienoord (Leek) wordt bijvoorbeeld gecontroleerd.
Losloopgebieden zijn jammer genoeg dun gezaaid. Een van de redenen is de overlast die loslopende honden kunnen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je hond ook in een losloopgebied bijvoorbeeld niet door de bosjes gaat struinen. Staatsbosbeheer hanteert de regel dat een hond in een losloopgebied op wegen en paden los mag lopen mits als hij onder controle staat en in jouw directe nabijheid is.
Deze verzameling wandelroutes zijn bedoeld om wat variatie te brengen in je wandelingen. Kies eens een andere wandellocatie en geniet samen met je hond van een nieuwe route!

Gezamenlijk uitje
Maak van de wandeling een gezamenlijk uitje door tussendoor even kort wat oefeningen met je hond te doen, een bal of stok weg te gooien of een zoekspelletje te doen. Laat je hond tijdens de wandeling op jou letten in plaats van andersom door de andere kant op te lopen als hij niet oplet of je te verstoppen. Beloon de hond met een click en eten, aandacht en/of een spelletje als hij zijn aandacht op jou richt. Zo zorg je er voor dat je samen op pad bent.
Roep je hond niet alleen maar als je hem aan de lijn wilt doen. Een beetje hond heeft dit zo door en komt niet meer. Geef hem van de 10 keer dat je hem roept, 9 keer weer 'vrij' om te rennen, te spelen of te snuffelen.

Rekening houden met elkaar
Om ervoor te zorgen dat de losloopgebieden ook losloopgebieden blijven en medewandelaars ook kunnen genieten van de omgeving is het prettig als iedereen rekening met elkaar houdt.
Hou je hond bij je of laat hem op afstand zitten of liggen als fietsers, joggers of ruiters passeren.
Als je iemand tegen komt met een aangelijnde hond, zorg er dan voor dat jouw hond niet naar die hond toe gaat. De aangelijnde hond kan loops of niet sociaal zijn.
Let erop dat je hond niet op de stoep of pad poept. Tolereer ook niet dat reuen op ongewenste plaatsen hun poot optillen.
Als je je hond meeneemt naar een horecagelegenheid, laat hem dan onder je stoel of tafel liggen, zodat hij niet in de weg ligt.

Opbouw wandeling
Zolang je hond nog niet in de hoogte uitgegroeid is, is het verstandig om hem met mate te belasten.
Een richtlijn is dat je per leeftijdsmaand 5 minuten wandelt. De wandeling van een pup van 4 maanden duurt dus maximaal 20 minuten. Wanneer je hond zijn uiteindelijke hoogte heeft bereikt (voor een Labrador ongeveer een jaar, voor een Jack Russel ongeveer een half jaar), kan je de duur van de wandeling steeds verder uitbouwen.

Zomer en winter
Omdat honden niet zweten, kunnen zij slecht tegen hoge temperaturen. Pas in de zomer het tempo en de lengte van de wandeling aan of zoek een route uit in de schaduw. Neem bij een langere wandeltocht water mee voor de hond en let erop dat hij geen zout water drinkt.
Houd in de winter vooral kortharige honden in beweging om afkoeling te voorkomen. Blijf daarom niet langdurig stilstaan voor een praatje maar wandel b.v. samen op.
Voorkom dat de hond te veel sneeuw eet dit kan tot maag- en darmklachten leiden.
In de winter is het bij lang- en ruwharige honden slim om het haar tussen de voetzooltjes weg te knippen. Op deze plek ontstaan makkelijk klontjes ijs waardoor de hond kreupel gaat lopen. Als de hond al sneeuwklontjes heeft, trek de sneeuw er dan niet af maar verwarm de poot tussen je handen zodat de klontjes weer smelten.
Ook door pekel kunnen honden kreupel gaan lopen als hij kloofjes in zijn voetzolen heeft. Je kunt dit tijdens een wandeling oplossen door de voetzool te reinigen met een hand verse sneeuw of een zakdoek o.i.d.. Je kan het probleem voorkomen door de voetzooltjes voor de wandeling in te smeren met vaseline of uiercrème.
Het is verstandig je hond te leren dat hij niet op het ijs mag komen. Hiermee voorkom je dat hij het ijs op schiet wanneer het nog niet dik genoeg is.

Voor uitgebreide informatie zie het ANWB boek Wandelen met je hond van Nicky Gootjes. Dit boekje beschrijft 25 wandelingen (4 tot 23km) in losloopgebieden door heel Nederland: ISBN 90-18-01699-3.

Weet je een leuke wandellocatie die er nog niet bij staat, mail het ons, nieuwe routes en foto's zijn altijd welkom!