Tuig voordelen

Een tuig heeft veel voordelen boven een halsband:
- De druk komt op het borstbeen in plaats van het strottenhoofd (wat bij een hond net zo gevoelig is als bij de mens, ervaar zelf het verschil). - De hals blijft vrij, waardoor de luchtpijp, zenuwen, bloedvaten, lymfevaten e.a. de ruimte houden om hun werk te doen.
- Verdeling van de druk over een groter deel van de ruggenwervels, in plaats van piekbelasting op nekwervels bij trekken aan een halsband.
- Meer draagcomfort voor de hond, geeft een lager stressniveau, waardoor een hogere kans op het lopen aan een slappe lijn.
- Laat het je hond en jezelf ervaren. De kans is groot dat jullie beide niets anders meer willen.

Er zijn vele soorten tuigen op de markt. Mijn voorkeur gaat uit naar een tuig met een rugstuk en dat op 5 punten verstelbaar is. Hierdoor is het tuig het beste aan te passen aan (de groei van) je hond. Het rugstuk zorgt er voor dat de oksels (en lymfevaten) vrij blijven.
Bij instaptuigen ontbreekt het rugstuk, waardoor het tuig meestal te weinig ruimte geeft aan de oksels. Het enige nadeel aan het tuig met rugstuk is dat het over de kop moet, wat sommige honden vervelend vinden.
Het Happy Dog tuig heeft ook sluitstukken op de schouderdelen, waardoor dit het enige merk is met het hetzelfde model dat niet over de kop hoeft. Het materiaal is van hoge kwaliteit en erg licht. Zelf vind ik de prijs van dit merk een nadeel en enige reden dat ik de tuigen zelf niet meer verkoop.