Puptips


Zindelijkheid
. Voorkom dat uw pup de fout in gaat door goed te letten op signalen van aandrang zoals onrustig zijn en rondjes draaien. Een ongelukje betekent dat u zelf niet goed opgelet heeft.
. Ga overdag ieder uur met de pup naar buiten èn na het eten, spelen en slapen. Doe dit op een vaste plek en aan de lijn, zodat de pup op den duur begrijpt dat er op deze plek gepoept en geplast hoort te worden.
. Bij ongelukjes uw pup niet straffen, maar optillen en buiten zijn behoefte laten doen.
. Om uw pup 's nachts zindelijk te krijgen, werkt het om na 18.00 uur geen eten en drinken meer geven. Wat er niet in zit hoeft er ook niet uit. Pups kunnen op deze leeftijd best een nacht zonder eten en drinken. Zet 's nachts halverwege de wekker en indien dit goed gaat, zet u iedere nacht de wekker een half uur later. Op deze manier is uw pup hond binnen anderhalve week 's nachts zindelijk en voorkomt u dat uw pup hond leert om u uit bed te blaffen.
. Het is erg gemakkelijk als uw pup op commando kan poepen en plassen. U kunt dit aanleren door het commando aan het gedrag te koppelen. Terwijl uw pup zijn behoefte doet b.v. 'plassen' zeggen. Als u uw pup hier een week mee hersenspoelt, begrijpen de meeste pups na een week het commando. Dan kunt u het commando toepassen door het te zeggen en daarna hoopvol te wachten op het poepen of plassen.
. Gebruik geen krant om uw pup hond zindelijk te maken, omdat u uw pup hiermee leert dat hij best in huis zijn behoefte mag doen.

Gewenst en ongewenst gedrag
. Beloon gewenst gedrag met eten, aaien en/of lieve woordjes zodat uw pup weet wat u van hem verwacht.
. Voorkom dat uw hond de fout in gaat. Zorg daarvoor voor een goede balans tussen mentale en fysieke inspanning en ontspanning. Uw pup zal dan meer voldaan zijn in zijn behoeften en minder snel ongewenst gedrag vertonen. Zorg daarnaast voor speeltjes, kluiven en ruim spullen waar hij niet aan mag komen. Maar tevens bij voorkeur gebruik van een bench om uw pup zijn rust en duidelijkheid te geven.
. Maak de bench leuk door uw pup er wat eten en speeltjes te geven.
. Gebruik geen foei, nee e.d., omdat dit negatieve aandacht is voor uw pup.
. Ongewenst gedrag wat niet te negeren valt (zoals knagen op meubilair of eten stelen), kunt u stoppen door uw pup af te leiden. Dit doet u door bijvoorbeeld op een andere plek met iets geluid te maken, te bewegen o.i.d. Op het moment dat uw pup gestopt is met het ongewenste gedrag, kunt u hem als alternatief een speeltje o.i.d. geven. Let er wel op dat uw pup het ongewenste gedrag niet gaat gebruiken om een speeltje van u te krijgen. Vraag u ook af wat de reden is dat uw pup ongewenst gedrag vertoont, wil hij (negatieve) aandacht, verveelt hij zich of is hij juist oververmoeid.
. Geef uw pup tijd om te herstellen (fysiek en mentaal). Gun hem daarom 17 tot 20 uur rust en slaap per dag.

Opspringen
. Dit kunt u voorkomen door zelf rustig te zijn in woord en lichaamstaal.
. Als uw pup tocht opspringt: negeren! Geen oogcontact, niets zeggen, doorlopen of rug toedraaien. Leg het negeren ook uit aan partners, kinderen, bezoek etc.
. Voorkom verkeerd gewoontegedrag door uw pup in de bench te doen voordat het bezoek in de kamer is. Laat uw pup er uit wanneer hij rustig is, het bezoek geïnstrueerd is en het u uw aandacht erbij heeft.

Wandelen
. In verband met de kwetsbare gewrichten is het verstandig uw pup het eerste jaar niet te zwaar te belasten. Richtlijn is 5 minuten wandelen per maand dat de hond oud is. Dit betekent dat de wandeling van een pup van 3 maanden slechts 15 minuten duurt. Dit staat los van de korte uitlaatmomenten voor het poepen en plassen. Bedenk dat in huis met balletjes gooien geen alternatief is omdat remmen en draaien een zware belasting vormen voor de gewrichten, zeker op een gladde vloer.

Lopen aan de lijn
. Het is de bedoeling dat uw pup leert om aan een slappe lijn mee te lopen. Prijs uw pup daarom de hemel in als de riem slap hangt en uw pup mooi met u mee loopt! Als uw pup voor u uit loopt en aan de lijn wil gaan trekken, mag hij hier geen succes mee hebben omdat hij zijn gedrag dan zal herhalen. Blijf stil staan en nodig uw pup bij u uit door een geluidje, met uw hand of ga even door uw hurken.

Aanleren van oefeningen
. Mijn advies is om tot aan de pupcursus nog geen oefeneningen aan te leren. De reden is dat commando's de juiste betekenis dienen te krijgen. Voor een pup betekent hebben woorden als 'hier' en zit net zoveel waarde als het woord koffiemelk. Om er voor te zorgen dat uw pup het woord 'hier' daadwerkelijk associeert met bij u komen, krijgt u in de puppycursus uitleg hoe u dat goed kunt aanleren. Gebruik tot die tijd de woorden niet die u in de toekomst als oefeningen in wilt gaan zetten.

Socialiseren en wennen aan omgeving
. Socialiseer uw pup gepast. Dat wil zeggen leer hem dat hij niet naar alle mensen en honden toe mag, wel dat mensen en honden leuk zijn.
. Wen uw pup ook aan zijn omgeving in een mate die hij aankan. Ga met hem op pad, ook buiten uw rondje om huis. Neem bij nieuwe situaties zoveel afstand dat het voor uw pup een positieve ervaring is. Beperk het wennen tot een paar minuten.

Succes!