Vermaak hond

Vermaak en daag je hond uit

Mentale uitdaging
Bij het moe maken van de hond, wordt meestal als eerste gedacht aan meer en langere wandelingen. De meeste honden volbrengen dit moeiteloos en staan na een korte rustperiode klaar voor de volgende wandeling. Door uw hond mentaal uit te dagen, zorgt u voor complete voldoening en daarmee voor ontspanning en rust na afloop. Met de volgende voorwerpen en activiteiten kunt u uw hond mentaal meer uitdagen. Voerbal of -kubus
• Geef uw hond zijn brokken in een voederbal of -kubus in plaats van zijn bak. De bal of kubus moet uw hond omrollen voordat er een brokje uit valt. Op die manier is uw hond veel langer bezig met zijn maaltijd en is de voldoening groter.

Zoekspelletjes
• Veel honden vinden het geweldig om hun neus te gebruiken bij het zoeken van een speeltje in de kamer, tuin of in het gras tijdens het wandelen. Als uw hond er wat handigheid in heeft, kunt u variëren met de verstopplaatsen.
• Om het moeilijker te maken is het mogelijk het speeltje hoger te verstoppen. Ook het verstoppen in lege of gevulde dozen (met proppen krat o.i.d.) of autobanden is een hogere moeilijkheidsfactor.
• Beloon de hond voor het vinden en apporteren van zijn speeltje door het geven van een knuffel, prijzend woord of wat lekkers.

Kong
. De Kong is een speeltje in de vorm van een bijenkorf van dik rubber. De bedoeling is om hier iets lekkers in te doen, wat de hond er uit kan likken. Bijvoorbeeld Carnibest (vers vlees) of een stuk brood. Hoe stijver u het aandrukt, hoe moeilijker het voor uw hond is om de Kong leeg te krijgen. Om het nog moeilijker te maken kunt u de Kong met Carnibest weer in de vriezer plaatsen om er een ijsje van te maken. Dat kan ook door de Kong omgekeerd in een bakje met water zetten en er wat brokjes, worst e.a. in te laten vallen en hem in de vriezer te plaatsen. Als het water helemaal bevroren is, bikt u het ijs aan de buitenkant er af en klaar is de Kong voor gebruik. De meeste honden doen er zo langer over voordat ze de Kong leeg hebben.

Kunstjes
• Ook het aanleren van kunstjes is ook een leuke manier om honden mentale voldoening te geven. Voor ideeën zie o.a. het boekje Truc en treat van Sarah Whitehead en Samen spelen met je hond van Nicky Gootjes.

Twist it
Test de intelligentie van uw dier met de Twist-It. Een denkspelletje en activiteitsspelletje voor dieren dat de hersens stimuleert! De Twist-it bestaat uit een draai-plateau voorzien van 3 schijven met elk 7 vakken waar u iets lekkers (b.v. een brokje/snoepje) in kunt leggen. Voor beginners: gebruik 2 plateaus, voor gevorderden: gebruik 3 plateaus.


Fysieke uitdaging
U kunt uw hond fysiek uitdagen door simpelweg langere wandelingen te maken. Het nadeel is echter dat u de conditie van uw hond vergroot en hij steeds langere wandelingen moet maken om moe te worden. Vindt daar voor uzelf en uw hond een balans in. U kunt een wandeling intensiever maken door tussendoor oefeningen of (zoek)spelletjes te doen. De meeste honden doet u echter een groot plezier om meer variatie aan te brengen in uw wandellocaties. Door uw hond kort mee te nemen in de auto, liggen er meer wandelroutes binnen uw bereik met nieuwe indrukken en geuren voor uw hond