Baby op komst


Hond in huis en baby op komst! Wat nu?
Het is natuurlijk prachtig als je kindje kan opgroeien met een huisdier. Allerlei onderzoeken hebben uitgewezen dat het opgroeien met een huisdier de ontwikkeling van het kind op verschillende gebieden ten goede komt. De kennismaking tussen hond en baby moet goed geregisseerd worden, maar zal na verloop van tijd zijn vruchten afwerpen.

Wanneer de hond er eerder is dan de baby, vergt dit een uitgebreider plan van aanpak dan andersom. Immers, de hond beleeft de komst van zo'n kleintje als een grote verandering in zijn roedel. Voor de hond staat de wereld even op z'n kop en niets is meer vertrouwd. Heb dus allereerst geduld met je viervoeter. Het is natuurlijk wel zo dat JIJ bepaalt wie er bij de roedel mag komen en je hond bepaalt dit niet. Doe alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat je baby nu ook in huis hoort. Toon de baby niet aan de hond alsof het iets heel bijzonders is, maar blijf nonchalant, laat je hond even voorzichtig snuffelen aan bijvoorbeeld de voetjes van je baby en als je hond rustig blijft, geef hem dan snel wat lekkers. Leer je hond dat de baby leuk is, niet door ze samen te laten spelen, maar door je hond telkens wat lekkers of een knuffel te geven als je met je baby op schoot zit, of de hond mee te nemen (in het begin elke keer!) als je met de baby gaat wandelen etc.
De associatie met de baby wordt dan na verloop van tijd: als ik rustig ben in de buurt van dit kleine nieuwe roedellid, krijg ik wat lekkers, een wandeling, of een knuffel!
In het begin is het een investering, zeker omdat het al druk genoeg is met een kleintje. Toch loont de moeite zich heel snel. Je hond leert dat de baby geen bedreiging is, maar een nieuw roedellid waar hij niks mee hoeft, maar dat hem wel wat oplevert! Let er wel op dat je de hond niet beloont als hij heel druk doet in de buurt van de baby en zoals altijd geldt: laat ze nooit alleen!