Aanschaf hond

De aanschaf van een (tweede) hond

Wanneer u en hond wilt aanschaffen komt u voor een aantal vragen te staan. Wil ik een reu of teef? Een pup of een oudere hond? Welk ras of een kruising? En nog veel meer. Akili probeert u te helpen deze vragen te beantwoorden zodat u komt tot een, voor u, juiste en passende keuze.

Motivatie
De belangrijkste vraag die u zich moet stellen is: ‘wat is mijn motivatie om een hond aan te schaffen’. Wat wilt u van of met uw hond? Zoekt u die gezellige huishond? Wilt een hond voor de lange wandelingen? Voor de sport? Voor de bewaking in huis? Of zoekt u een gezellig maatje voor de kinderen? Kortom, wat is uw doel met de hond en welke functie moet de nieuwe huisgenoot gaan vervullen?

Andere factoren
Daarnaast spelen andere factoren mee die kunnen bepalen welke soort hond geschikt voor u of uw gezin is en waar u even bij stil moet staan:
- Hoe is uw gezinssituatie? Bent u alleen of komt de hond in een gezin met veel mensen en/of kleine kinderen. Wie gaan er allemaal zorgen voor de hond? Moet de hond bijvoorbeeld een allemansvriendje zijn?
- Hoeveel tijd heeft u beschikbaar voor de hond? Wat kan u de hond bieden aan samen activiteiten? Werkhonden bijvoorbeeld hebben heel veel tijd en ruimte nodig om te kunnen ‘werken’. Kunt u dat bieden?
- Wat en hoeveel wil ik investeren in opvoeding aan de hond. Wil ik wel/geen training volgen?
- Hoeveel wilt/kunt u investeren in de verzorging van een hond? Een langharige hond bijv. moet elke (bijna) dag geborsteld worden.
- En natuurlijk de kosten. Los van ras of type hond kost elke hond geld. Bij aanschaf en in voer, botjes, speeltjes, training en andere leukigheden. Maar vooral ook voor minder leuke zaken als hondenbelasting, jaarlijkse inentingen, dierenarts controles en vaak hoge kosten als de hond echt ziek wordt.

Pup of volwassen hond
De keuze voor een pup of een oudere hond heeft beide voor- en nadelen. Voor een pup geldt als nadeel dat deze de eerste maand extra veel tijd vergt. Vooral vanwege de zindelijkheidstraining. Voor een goede opvoeding is flexibele dagindeling nodig voor zindelijkheidstraining en het leren alleen te zijn. Daarnaast is een pup een ‘jong kind’, wordt dus groot en gaat puberen.

Een groot voordeel aan een pup is dat u een vrijwel ‘blanco’ hond in huis neemt. U heeft van begin af aan sturing over opvoeding en vorming.

Een volwassen hond heeft een geschiedenis. Wanneer u deze niet kent, kan dit een nadeel zijn. Ervaringen, zowel positief als negatief, in het verleden opgedaan door de hond zijn u onbekend waardoor de hond verrassend kan zijn in reactie en gedrag. Dit is niet altijd geschikt in bijvoorbeeld een gezin met kleine kinderen. Daarnaast zijn opgedane negatieve ervaringen uit het verleden en het daarbij mogelijk ongewenst gedrag soms heel moeilijk te veranderen.
Veelal is het wel mogelijk, bijvoorbeeld vanuit een asiel, de hond een tijdje op proef te nemen om te kijken of het klikt tussen u, uw gezin en de hond. Daarnaast is van een volwassen hond de uiteindelijke grootte en het karakter beter te beoordelen dan bij pup.

Rashond of kruising?
Of uw voorkeur uit gaat naar een rashond of een kruising is vaak een kwestie van smaak. Het ras of de rasgroep zegt veel, maar het karakter is bepalend! Wel kunt u, afhankelijk van welke functie de hond moet gaan vervullen of het doel wat u heeft met uw hond bekijken welk ras(groep) het beste bij u past. Kijk voor karakter en ras eigenschappen bij de desbetreffende rasvereniging. Kijk of het type ras aansluit bij uw wensen en situatie.

Voor kruisingen geldt dat zij vaak in meer- of mindere mate de eigenschappen meedragen van de rassen die in de hond zijn vertegenwoordigd. Dit kan dus allerlei, leuke, verrassende en ook lastige combinaties opleveren.

Reu of teef
De keuze voor een reu of teef is vaak een persoonlijke. Wel zijn er enkele voor- en nadelen. Een reu geeft eerder dominantieproblemen. Wel is een knokpartijtje tussen twee reuen vaak snel beslist. Wanneer u ervoor kiest uw reu niet te laten castreren moet u uw hond goed onder appèl hebben want er kunnen namelijk altijd loopse teven in de buurt zijn.

Een teef wordt twee keer per jaar loops. Een loopsheid duurt dan ook direct ongeveer drie weken. Dit hoeft in veel gevallen geen probleem te zijn voor baas en hond. Wel kan een teef last krijgen van bijvoorbeeld schijndracht. Wat onprettig kan zijn voor de hond.

Tweede hond
Een belangrijk advies voor wanneer u een tweede hond overweegt aan te schaffen is: begin hier pas aan wanneer de eerste hond voldoende onder appèl staat en minimaal 2 jaar oud is.

Aandachtspunten bij het uitzoeken van een hond
• Probeer de gezondheid te beoordelen. Een pup hoort vanaf de leeftijd van 6 weken zijn inentingen te krijgen en op tijd ontwormd zijn. Vraag bij een oudere hond naar zijn paspoort waarin alle jaarlijkse entingen zijn vastgelegd.
• Bij een pup is het belangrijk beide ouders in de thuissituatie te kunnen bekijken. Soms is dat wat de vaderhond betreft wat lastig. Vraag dan in ieder geval of u kennis mag maken met de moederhond.
• Vraag bij een volwassen hond zoveel mogelijk informatie op. En vraag of u de hond mag uitlaten of een tijdje op proef mag.
• Kijk kritisch naar de huisvesting van de hond of pup en de inzet van de fokker. Hiervoor geldt vooral dat u een goed gevoel met hebben over de situatie waarin de hond leeft of pup is geboren. Vermijd broodfokkers en handelaren op markten e.d.!

De ideale tijd om een pup in huis te halen is tussen 7 en 8 weken. De inprentingsfase van de hond loopt van de 3e t/m de 8e week. In de eerste 6 weken is het voor de sociale ontwikkeling van de hond essentieel wat hij leert van zijn moeder en nestgenootjes. De 7e week is dan het juist moment dat u de pup in huis neemt. U heeft dan nog een dikke week de tijd (gedeeltelijk 7e en 8e week) om de pup onbevangen kennis te laten maken met zijn nieuwe wereld.
Het is mogelijk om het karakter van de pup te testen met speciaal daarvoor ontwikkelde puppytests. Zoals de test van Campell. Belangrijk is de pup op basis van zijn karakter te kiezen en niet alleen op basis van zijn uiterlijk.

Hond in huis
Verdiep u vroegtijdig in eventuele trainingen bij hondenscholen bij u in de buurt. Meld u op tijd aan voor een puppycursus. Zodat u direct wanneer uw hond in huis is, kunt starten met de opvoeding, vorming en binding met uw nieuwe huisgenoot.

Lees u, liefst nog voordat de hond daadwerkelijk in huis is, goed in. Zie boekenlijst.

Adressen
Weersta pups en honden die worden aangeboden bij broodfokkers, puppycentra en op markten e.d. Hoe verleidelijk het ook is en hoe nobel en begrijpelijk uw instelling ook is om een hondje te willen ‘redden’ en een goed leven te bezorgen. De verkoop van dergelijke, vaak wanpraktijken, blijft daarmee in stand! Dergelijke honden blijken niet zelden ziek te zijn en/of (erfelijke) afwijkingen te hebben. Bespaar uzelf en de hond veel pijn, verdriet en dierenartskosten door bij een betrouwbaar adres uw hond te kopen!

De meest betrouwbare adressen voor de aanschaf van een hond zijn de rasverenigingen en de asielen. En natuurlijk kunt u met een gerust hart een pup uit het nestje van de buren of kennissen nemen wanneer u hond en mensen kent en hierbij een prima gevoel heeft.
De Raad van Beheer heeft een overzicht met de rasverenigingen in Nederland.
Kijk voor een asielhond op Dierenasiels en/of informeer bij dierenasiel De hooge hoeve in Zuidhorn. Voor meer adressen zie aanschaf hond bij op de pagina links.

Bel of mail ons gerust bij vragen! 050-5790596 of info@akili.nl