Vuurwerk

De gemiddelde hond zal niet zo snel schrikken van een knal of wat vuurwerk. Toch ontwikkelen sommige honden angst voor vuurwerk. Onderstaande tips helpen om dit te voorkomen of als houvast hoe je een gevoelige of angstige hond kan begeleiden.
. Help je hond door er op een passende vorm voor hem te zijn. Heb een plan in je hoofd waar je jouw hond het beste mee kunt begeleiden. Doe dit vanuit ontspanning en zelfvertrouwen. Draag de verantwoordelijkheid zoals je dat ook doet als ouder voor je kinderen. Hoe meer jouw hond uit balans is, hoe meer hij van jou nodig heeft. Stem jouw begeleiding af op wat op dat moment passend en nodig is.
. Je eigen reactie is van invloed op het (toekomstige) gedrag van je hond. Hoe je het beste kunt reageren, hangt af van het angstniveau en de geschiedenis met geluiden. Als je hond niet bang is voor geluiden en hij schrikt licht van een knal (hij kijkt op of staat even stil, maar gaat uit zichzelf binnen een paar seconden weer verder met wat hij doet), kan je het beste zelf rustig blijven en uitstralen dat dit onderdeel is van het normale leven. De kans is groot dat je hond even kijkt hoe jij reageert. Blijf je zelf rustig (diep uitademen), dan zal hij dit opvatten als een teken dat er niets aan de hand is.
Indien je hond wat erger geschrokken is (intentie tot vluchten, onrustig in gedrag) maar nog wel bereikbaar is, help je hem door hem actief te begeleiden. Dit kan door rustig en met een kalme stem te benoemen dat het vuurwerk is en samen met je hond (eventueel na samen kijken) de andere kant op te lopen. Indien nodig aangevuld met het bieden van een alternatief. Zoals samen zoeken naar een geur in het gras. Dat doe je door zelf naar de grond te kijken of met je hand door het gras gaan, muizenhol op te zoeken of een brokje (niet lokken, wel laten zoeken). De intentie is dat je hond zich herstelt van zijn angst omdat jij aangeeft dat vluchten niet nodig is en jullie samen iets anders gaan doen. Door het te benoemen en je hond actief te begeleiden, neem je zijn emotie serieus.
Het kan ook zijn dat je hond zo geschrokken is dat hij niet meer bereikbaar is voor jou (hij vlucht, trilt hevig, neemt geen eten meer aan, valt niet af te leiden). Dan rest je niets anders dan jouw hond veiligheid te bieden. Voor de meeste honden betekent dit naar binnen kunnen gaan of onder een tafel te kunnen liggen. Voor sommige honden helpt het om ze op hun plaats te laten liggen (omdat het die honden duidelijkheid en daarna ontspanning geeft). Maar als dat voor jouw hond niet helpt, geef hem de gelegenheid zelf een plek te kiezen, ook als dit onder een bank o.i.d. is. In deze situatie help je jouw hond door er wel voor hem te zijn. Bijvoorbeeld door in de buurt van hem te zitten, rustig te blijven in je bewegingen en eventueel de radio aan te zetten ter verbloeming van geluiden. Je kunt je hond steun en 'troost' bieden in de vorm hem helpt. Dat kan zijn dat hij tegen je aan wil zitten of liggen, je hand op hem legt of aait, rustig te praten en zelf ontspannen en kalm te zijn. Vergelijk ook dit met hoe je omgaat met kinderen die bang zijn voor bijvoorbeeld onweer. Neem de emotie van jouw hond serieus, zonder zelf mee te gaan in zijn lading.
Zie ook dit artikel van Monique Bladder.

In balans
. De beste basis ter voorkoming van vuurwerkangst is een hond in balans, fysiek, mentaal en emotioneel. Dit vraagt het jaar rond begeleiding van jou als eigenaar. Zorg dat zijn stress emmertje leeg (genoeg) is, zodat hij een buffer heeft om belastingen op te vangen. Kom daarnaast gemoed in zijn basisbehoeften. Zoals te zorgen voor voldoende hersteltijd (slaap, rust, ontspanning). Voor een volwassen hond is dat tussen de 14 en 16 uur per dag. Daar tegenover staat bij voorkeur een hoge kwaliteit van mentale, fysieke en emotionele uitdaging. Concreet; wandelingen met passend sociaal contact met andere honden, tijd om te snuffelen en los of aan een lange lijn te lopen, voorkomen van stress en zorgen voor veiligheid en zelfvertrouwen.

Wennen aan vuurwerkgeluiden
. Je kunt je hond laten wennen aan vuurwerkgeluiden via geluidsboxen. Door de combinatie van het geluid met iets wat jouw hond zich prettig bij voelt (voer zoeken, kluif, spelletje), krijgt je hond een positieve associatie met vuurwerkgeluiden. Observeer daarom scherp het gedrag van jouw hond tijdens het oefenen. Voorkom dat je sneller gaat dan waar jouw hond aan toe is, dan maak je jouw hond juist gevoeliger voor vuurwerkgeluiden. Het is verstandig om op tijd met deze training te starten en het liefst pups al te wennen aan verschillende geluiden.
. Voor honden die al een negatieve associatie hebben met vuurwerkgeluiden, heeft bovenstaande training wisselend effect. Veel honden maken onderscheid tussen echte en nepgeluiden. Waarschijnlijk speelt geur ook een rol. Ga niet zelf aan de slag met echt vuurwerk afsteken ter gewenning. De ervaring leert dat het geluidsniveau moeilijk te regelen is. Waardoor het risico bestaat dat je hond nog gevoeliger reageert op knallen.

Specifieke tips voor de dagen rond de jaarwisseling
. Laat je hond rond de dagen om de jaarwisseling aangelijnd uit. Gebruik eventueel een lange (10 meter) lijn. Voorkom hiermee dat je hond bij schrik weg vlucht.
. Laat geen gezinsleden met je hond lopen die zelf schrikkerig reageren op vuurwerk. De kans is dan groter dat de hond ook schrikt en angstig wordt.
. Kies indien nodig alternatieve locaties, routes of tijden voor je wandelingen. Ga bijvoorbeeld in het bos i.p.v. het dorp of de stad wandelen of wandel extra vroeg of laat wanneer er geen jeugd op straat is met rotjes.
. Probeer tijdens de wandeling jouw aandacht bij je hond te houden, zodat jullie samen onderweg zijn en hij steun aan jou heeft. Neem zijn favoriete speeltje of lekkers mee en combineer dit eventueel met zoekspelletjes of oefeningen. Let er wel op dat je oefent en speelt voordat je hond schrikt, niet als hij al geschrokken is.
Daarnaast is het buiten een goede optie om zelf te doen alsof je snuffelt. Ga op je hurken zitten en doe alsof je heel erg geïnteresseerd bent in een stukje gras of riet. Frummel met je handen over de grond, focus alsof je wat ziet, zeg evt. op een spannende toon 'kijk eens etc.' en verstop een snoepje in de buurt. De bedoeling is dat je hond mee komt doen met snuffelen en daardoor zijn focus verlegt, waardoor zijn spanning af kan vloeien. Oefen dit natuurlijk eerst en ook op momenten zonder knallen.
. Laat je hond tijdens oudjaar ruim voor 24.00 uur uit.
. Laat je hond tijdens de jaarwisseling niet alleen.
. Verzacht de omstandigheden tijdens de jaarwisseling door gordijnen en ramen te sluiten en muziek aan te doen.
. Geef je hond afleiding met een lekker bot, speeltje, gevulde Kong, hersenwerkjes, oefeningen of kunstjes voor en tijdens het vuurwerk.
. Voor sommige honden met angst voor vuurwerk is een pension een passend alternatief. Doordat deze in het buitengebied liggen, zal je hond geen tot weinig vuurwerk horen. Reserveer wel op tijd.
. Schat je in dat je hond bijzonder gevoelig is voor vuurwerk, overleg dan op tijd met de dierenarts over ondersteunende medicijnen. Informeer naar de werking van het middel. Er zijn medicijnen op de markt die het gehoor versterken en de spieren verslappen. Dat is het laatste wat je een angstige hond wilt geven.
. Op alternatief gebied is Bach Rescue Remedie een aanrader. Dit is een bloesemextract en verkrijgbaar bij de drogist. Het brengt verlichting bij spanning en stress, daarnaast helpt het je hond rustig te blijven terwijl hij wel alert blijft. De dosering is 4 keer per dag 4 druppels of druppels in het drinkwater in een bak van aardewerk (geen metaal). Ook Valeriaan kan ondersteunen.
. Daarnaast is het mogelijk om in overleg met de homeopathische dierenarts (Lies Vedder) een specifiek middel te geven wat past bij de constitutie van jouw hond.
. Voor de honden die rond de jaarwisseling zo onder de indruk zijn van het vuurwerk dat ze niet meer buiten poepen, is het (tijdelijk) voeren van vers diepvriesvlees een optie. Omdat het voer hoogwaardig is, is de hoeveelheid ontlasting veel minder (1/3 tot 1/2 ) in vergelijking tot het voeren van brokken. Het is wel belangrijk dat je hond het voer al (minimaal een paar dagen) gewend is ter voorkoming van diarree.
. Hersenwerk kan je hond helpen zijn focus te verleggen als om 24.00 uur de vuurwerkpiek is. Zie het You Tube filmpje.

Een ontspannen jaarwisseling!