Teken

Bron: Dierenartsenpraktijk Zuidhorn
Wilhelminalaan 7, 9801 BC Zuidhorn, 0594-501280


Wat zijn teken?
Teken zijn kleine parasieten die bloed zuigen bij dieren en mensen (gastheren) om te kunnen overleven. Ze komen overal voor, voornamelijk in de bosrijke- en kustgebieden. In Nederland komt de "harde teek" Ixodes ricinus voor.

De levenscyclus van een teek begint als een larve en, via diverse tussenstadia, eindigt na 2-3 jaar als een volwassen teek. Teken zijn voornamelijk actief in de periode maart tot oktober. Vooral bij vochtig weer zijn ze het actiefst. 's Winters verkeren ze in een rustperiode.

Ziektes die teken overbrengen
In maart en begin april 2004 is Babesiose veroorzaakt door Babesia canis vastgesteld in Nederland bij honden die niet in het buitenland zijn geweest. Deze Babesiose wordt overgedragen door de Dermacentor reticulatus teek, die tot nu toe niet in Nederland voorkwam. Nader onderzoek moet uitwijzen of zich deze teek in Nederland gevestigd heeft. Oorspronkelijk komt de teek voor in Zuid-Engeland, Zuid- België en Midden Duitsland.

Teken, die voorkomen in landen rondom de Middellandse Zee en in Zuid Engeland, de zogenaamde hondenteek: Rhicephalus sanguineus, kunnen ook besmet zijn met de bloedparasiet, Babesia canis. Babesia canis hecht zich aan de rode bloedcellen vast waardoor deze afsterven. De hond wordt ziek binnen één à twee weken. Het dier krijgt koorts en begint te hijgen. De afgestorven rode bloedcellen zorgen voor grote hoeveelheden rode kleurstof (haemoglobine), die via de urine wordt afgevoerd waardoor de hond rode urine plast, het zogenaamde "bloedwateren"'. Daarnaast kunnen er symptomen optreden van bloedarmoede, geelzucht, hoge koorts en lusteloosheid. Het vaststellen van deze bloedparasiet vindt plaats door een bloeduitstrijkje onder de microscoop te bekijken. Deze ziekte is moeilijk te behandelen.

Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi, de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt overgebracht als de teek door de huid bijt. Bij de hond kan deze bacterie soms gewrichtsproblemen veroorzaken, meestal is er alleen een klein bultje zichtbaar die vanzelf verdwijnt. Bij mensen veroorzaakt het een rode uitslag rondom de plaats van de beet. Deze huiduitslag is absoluut een reden om langs de huisarts te gaan omdat bij mensen de ziekte van Lyme dodelijk kan zijn als er geen behandeling plaatsvindt.

Als uw hond gebeten wordt door een teek dient u hem te verwijderen. Mocht de huid rood worden rondom de plaats van de tekenbeet of als uw hond kreupel gaat lopen dan dient uw hond door de dierenarts gezien te worden. De ziekte van Lyme is door middel van bloedonderzoek (antilichamen) vast te stellen. De behandeling bestaat uit een antibioticum kuur.

Hoe voorkomt u dat uw hond gebeten wordt door een teek?
Alle vlooienbestrijdingsmiddelen doden teken. Maar dit duurt echter dagen. De teek heeft zich dan al vastgezogen aan uw huisdier en eventuele ziektes zijn dan al overgedragen. De schreeuwende teksten op de vlooienbestrijdingsmiddelen van: "doodt ook teken" moet u dus argwanend beoordelen. Er is één vlooienbestrijdingsmiddel: Frontline, die teken binnen 1 dag doodt. Hiermee voorkomt u redelijk de kans dat uw huisdier met teken besmet wordt.
Voor het buitenland (m.n. Frankrijk en Italië) is deze bescherming niet voldoende. Hiervoor heeft u een speciale tekenband zoals: Scalibor nodig. Deze band doodt niet alleen teken maar voorkomt ook dat de teek zich vasthecht. Tevens heeft deze band ook een werking tegen vlooien. Deze tekenband is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.