5-10-12 hondkeuze of lot

5-10-2012

Excuus dit is een bloooooooog geworden in plaats van een blog.

In de periode die volgt op de eerste ontmoeting van Flash, laat de mogelijkheid van een pup van hem en Jolie me niet los. Ik ben nog steeds aangenaam verrast dat deze kans op mijn pad is gekomen. Natuurlijk heb ik al vaker nagedacht over welke hond Pien op zal volgen. Tot nu toe kwam ik daar niet uit. Al verbaast me dat niet. In alle jaren met honden om me heen, heb ik geen ras gevonden waar ik in vind wat ik zoek. Wel karakters of types die me aanspreken.

Dit is hoe de honden in mijn leven op mijn pad kwamen:
Ik was 9 jaar toen de eerste hond bij ons thuis in mijn leven kwam. Kazan was een herplaatshond, kruising Kooiker, waardoor mijn liefde voor honden is ontstaan. Deze hond overleed in mijn puberjaren en thuis kwam er geen hond meer. Dat was het moment dat ik besloot een hond uit het asiel te halen zodra ik op mezelf ging wonen.

Mijn enige criterium voor de asielhond was dat ik er ’s avonds laat met een gerust hart mee over straat kon gaan. Aangezien ik een kamer in het centrum van Groningen bewoonde en voor het uitlaten op een grasveld via de tippelzone moest, koos ik voor een hond van formaat die indruk zou maken. Joska, een kruising Herder reu van ongeveer 1 jaar voldeed aan deze voorwaarde. Helaas bleek Joska een aantal onhandige gedragingen te vertonen. Zoals uitvallen naar mensen die afweken van de standaard in uiterlijk, bewegen of gedrag. Ook andere reuen konden zijn goedkeuring niet krijgen. En als toppunt kon hij het niet laten naar mijn oma te blaffen. Ondanks dat was ik verknocht aan hem.

Een vriendin die net naar Frankrijk was verhuisd, vroeg me voor haar uit te kijken naar een geschikte hond voor op haar melkveebedrijf. Op een dag belde een oud collega dat hij een nest had van zijn hond en of ik nog liefhebbers wist. Dit bleek een geschikte pup voor mijn vriendin. Onze trip naar Frankrijk stond al gepland, waardoor wij de pup 5 weken in huis zouden hebben. Al voordat we bij het nest gingen kijken, ontstond het idee om wellicht zelf ook een pup uit dit nest te kiezen. Daar kon best een pup bij.

Inmiddels waren mijn criteria voor een hond (samen met mijn woonplek) gewijzigd. Door de ervaringen met Joska lag mijn prioriteit nu bij een sociale hond naar mensen en honden. Omdat Joska wel met teven overweg kon, koos ik daarvoor. Zo kwam Pien in ons leven. Zij heeft de verwachtingen van sociale hond waar gemaakt. Haar gevoeligheid in het algemeen en voor geluid in het bijzonder, bleken vooral haarzelf in de weg te zitten. Samen met wat ik bij honden van cursisten zag, ontstond in de loop van de jaren mijn nieuwe criterium: een stabiele hond. Helaas zag en zie ik deze honden (te) weinig en is dit niet aan een ras gekoppeld. En zie daar Flash, DE stabiele hond.

Zo ontkom ik al die jaren aan het kiezen van een hondenras en zorgt het lot dat de honden op mijn pad komen!