15-10-2012 reu of teef

15-10-2012

Na de enthousiaste reacties over de komst van een pup, is het is opvallend hoe benieuwd mensen zijn of ik voor een reu of teef kies. Paul laat dit soort keuzes aan mij over…

Wederom  kies ik voor een teef. Al is deze keer de motivatie anders. Bij Pien koos ik voor een teef omdat de vorige hond beter met teven overweg kon. Nu kies ik voor een teef omdat ik vind dat ik van een reu niet mag verwachten dat hij op eigen terrein (waar andere honden lopen) niet mag plassen en markeren. Op het trainingsveld en de oprit wil ik niet dat er geplast wordt.  Hoe stress verlagend het ook kan werken voor de reu, voor mij is het stress verhogend. Het eerste jaar heb ik het toegestaan. Dat resulteerde er in dat bij het open doen van de achterdeur een walm van hondplasgeur je tegemoet kwam. Ook buiten eten kon alleen in het aroma van hondenpis. Erg onaangenaam!

De reuen versterkten het markeren van elkaar omdat de een over de plas van de ander ging. Na één zomer was ik er helemaal klaar mee. Dat is de reden dat ik niet meer wil dat er op  het veld en de oprit (ook Buxus houdt niet van hondenplas) geplast wordt.

Het is echt mogelijk reuen te leren dat ze op sommige locaties niet mogen plassen.  Maar om dit van een reu op eigen terrein te verwachten, geeft kans op frustratie bij beide partijen. Vandaar dat er weer een teef komt (er vanuit gaande dat alles goed gaat in het nest). Waarbij we het ongemak van de (2 keer per jaar 3 weken) loopsheid op de koop toe nemen.

Dit zijn de portretfoto’s van de 3 teefjes uit het nest. Ze zijn uit elkaar te halen door de plek waar de stip zit.