12-12-2012 mij begroeten

12-12-2012

Jet met Pien en andere dieren
Sinds vandaag hebben we een puprek in de keuken, waardoor eenderde van de keuken voor Jet beschikbaar is als ze wakker is. En belangrijker, de rest van de keuken beschikbaar is voor Pien en de katten. Het maakt het managen voor ons een stukje makkelijker. Jet kan ook even zonder lijntje rond scharrelen en spelen.
Het is opvallend dat Jet steeds meer kan verdragen (voordat ze blaft). Ze kan nu meerdere seconden zonder geluid naar Pien, de katten of paarden kijken. De eerste dag was een seconde het maximum. Doordat wij er beter op ingespeeld zijn, lukt het ons makkelijker haar voor het geluid uit het kijken te halen. Bijvoorbeeld door even op de grond te tikken of zelf te bewegen. Het opslitsen, door tussen Jet en het andere dier te gaan staan, werkt ook goed. Vanavond draaide ze zelfs uit zichzelf weg, nadat ze even naar Pien had staan kijken (achter het hek).
Het inschatten van Jet haar spanningsboog en het contact met Pien en de andere dieren is het meest intensief omdat het secondenwerk is. Het is leuk om te zien dat onze aanpak nu al zijn vruchten afwerpt.

Thuis/binnen komen
Helaas is er ook een ander leerproces gaande dat net zo snel gaat en binnen vier dagen al doorslaat naar ongewenst gedrag. Het gaat om mijn binnenkomst na het les geven. De eerste avond was ze rustig toen ik binnen kwam. Dinsdagavond was haar enthousiasme zo groot dat ze mijn arm als een pakwerkhond in haar bek nam. Vanavond had ik bedacht om stil binnen te komen. Pien kwam met mij mee naar binnen, zij kon ook geen opwinding overdragen. Maar zodra ik de keukendeur opendeed, gaf Jet vanuit de kamer een luidkeels concert vanuit de bench. Paul was zo wijs ongestoord naast haar te blijven televisie kijken. Toen ze na een paar minuten (al duurde het gevoelsmatig een half uur) even stil was, heeft hij haar er uit gehaald. Waarna Jet een sprintje naar mij in de werkkamer trok. Wat voor haar vrees ik alsnog een beloning was. Dat gaan we morgen anders doen.

Grotere wereld
Jet vergroot haar zone binnen en buiten.
Zondag was alles nieuw en in het begin spannend. We ontkwamen er niet aan het hele huis en de tuin te laten zien, maar voor haar was een kamer die dag al meer dan genoeg geweest. Om ongerustheid (en piepen en blaffen) bij Jet te voorkomen, was het nodig dat een van ons binnen een straal van 1 meter om haar heen was.
Maandag was te zien dat ze zich binnen meer op haar gemak ging voelen. Als ze lag te slapen, deed ze af en toe een oog open om te checken of we nog in haar buurt waren. Op gunstige momenten was dat 2 meter.
Dinsdag werd die afstand groter en vandaag kon ik 4 meter van haar weg lopen terwijl ze half sliep. Als ze diep slaapt is het nu ook mogelijk helemaal uit zicht te gaan. Een vooruitgang die de organisatie een stuk makkelijker maakt.

Alleen zijn
Om ongerustheid en schending van vertouwen te voorkomen, was het maandag noodzakelijk Jet wakker te maken en uit de bench te halen toen er een klant kwam voor voer. Ze was nog niet toe aan het ontdekken van een nieuwe ruimte, maar het risico op paniek bij het opmerken dat ik er niet was, gaf de doorslag voor deze keus. Aan haar lichaamstaal en gedrag was duidelijk te zien dat ze zich niet op haar gemak voelde.
Dinsdag heeft ze een twee keer een snuffelrondje gemaakt in het leslokaal. En vandaag was het vanwege het ontvangst van een nieuwe pupgroep (Paul op de oprit) noodzakelijk om Jet een kwartier mee te nemen het leslokaal in. 's Middags was dat goed gegaan toen er vier mensen waren om voer op te halen. Vanavond ging het ook goed met acht mensen die binnen kwamen. Met wat kluifjes als afleiding en een lijntje er aan om haar eventueel tegen te houden, maar dat was overbodig. Ze snuffelde en begroette de cursisten rustig met vier pootjes op de grond. Met dank aan het voorbeeldige medewerken van de cursisten. Dit was een goede introductie met cursisten voor Jet!

Loopplank voor auto(gewenning)
De loopplank heeft een week bij Monique gelegen om de pups in het nest te kunnen laten wennen aan andere ondergronden. Vandaag had ik de loopplank uitgeklapt bij de auto staan. Jet snuffelde er even aan en liep uit zichzelf de plank op de auto in. Na een snuffelrondje liep ze er wat onhandig af. Nadat ze deze ervaring in een paar uur slaap had verwerkt, liep ze aan het einde van de middag weer uit zichzelf de plank op. Deze keer ging het naar beneden lopen net zo makkelijk als er op. Het is ontzettend leuk om te zien hoe snel ze leert.

Nu hopen dat ze net als afgelopen nacht zeven uur aan een stuk slaapt en ik eerder moet plassen dan zij.