16-12-2012 Jet 9 weken

16-12-2012

Slaap
De uren heb ik niet geteld, maar ik schat dat Jet vandaag de 20 uur rust en slaap wel heeft gehaald. Wat mede te danken is aan een nacht van 10 uur!
Vanavond heeft ze voor het eerst er zelf voor gekozen onder de tafel een tijd te slapen en te dromen. Als ze in de bench ligt, slaapt ze ongeveer een uur of 2, waarna ze nog een half uur met kluifjes rommelt. Na een kwartier actie, doe ik mijn best haar weer tot een dutje te verleiden. Wat het beste gaat als ik in de buurt ga zitten. Als ik in haar buurt wat rommel, piept ze even en gaat ze dommelen. Ze blijft dan langer opletten wat ik doe en waar ik ben.

Auto
Vandaag heeft Paul Jet naar de auto gebracht toen ik terug kwam van een wandeling met Pien. De motor draaide nog en de radio was aan ter verbloeming van het geluid.
Ze was blij me te zien (dat was wederzijds) en begroette ook Pien door even te neuzen. Wat Pien leek te waarderen omdat ze haar neus naar Jet hield en niet weg draaide.
Nadat Jet even op schoot had gezeten, maakte ze duidelijk dat ze achterin wilde. Na een snuffelrondje ging ze uit zichzelf naast Pien liggen, met haar poot tegen Pien aan. Pien tollereerde dit, ze draaide wel haar kop weg en ging verder met dommelen.
Jet reageerde niet op het uit doen van de radio en motor. Wel keek ze even op bij het starten van de auto. Daarna liep ze met een hoge staar kwispelend achter Pien aan de loopplank af.

Aanraken
Vanaf de eerste dag was Jet al een liefhebber van aaien. Als ze met iets anders bezig is of slaapt is het ook mogelijk haar poten, oren en staart aan te raken. Haar buik is favoriet!
Vandaag heb ik haar kort geborsteld en daar schonk ze geen aandacht aan terwijl ze aan het kluiven was.

Paarden
Vanuit de tuin vond en vindt ze de paarden spannend als ze te dichtbij staan of naar haar kijken. Door Paul zijn werk was het afgelopen dagen een paar keer noodzakelijk haar mee te nemen tijdens het voeren. Omdat Jet de paarden vanaf de grond nog spannend vindt, heb ik er voor gekozen haar steun te geven door haar te dragen. Zolang het paard niet achter ons aan liep, kon ze dat hebben. Liep het paard wel op ons af, dan ging ze trillen.
De eerste keer in de stal leek ze het wat spannend te vinden. De tweede keer was ze genoeg op haar gemak om vanaf de grond tussen het hooi te snuffelen.

Zindelijkheid en zone
Tot en met zaterdag hebben we Jet in de voortuin haar behoeften laten doen. Gister heeft ze voor het eerst gesnuffeld op de grasstrook langs het trainingsveld, maar lukte het niet om haar daar te laten plassen. Vanochtend lukte dat wel. Ook ging ze uit zichzelf verder op pad over de grasstrook en liep ze een klein stukje de paardenbak in. Daarvoor moet ze eerst over een kunststof rooster (waar Pien een hekel aan heeft), Jet liep er zo overheen.
Haar staarthouding is op nieuw gebied lager dan anders. Schijnbaar vindt ze het toch een beetje spannend, maar haar nieuwsgierigheid wint. Het is mooi om te zien hoe ze zelf aangeeft of en wanneer ze toe is aan het verkennen van een nieuw stuk. Voorlopig heeft ze nog genoeg te verkennen op het erf en het deel van de paarden en zijn we er nog niet aan toe het erf af te gaan.

Spel
Jet is dol op spelen! Met ons of met speeltjes. Pluche heeft haar voorkeur. De pluche balletjes zijn favoriet. Waarbij het geweldig is om te zien hoe ze niet kan kiezen tussen 2 balletjes.