25-12-2012 ochtendritme

25-12-12

Andere honden
Gister kwam natuurgeneeskundige Anke Koning van Dier en kracht langs met haar Golden Retriever Fay. De spanning bij de kennismaking was minder en sneller weg. Het hielp dat Fay erg rustig bleef en kalmerende signalen inzette. Jet was er daardoor snel aan toe om Fay uit te nodigen tot spel.
Op een moment waarop ik even wat verder weg was om de paarden te halen, werd Jet onrustig. Fay liep naar haar toe, snuffelde even en ging bij haar staan. Wat een gerustellende werking had op Jet.
Later deed ze dat nog een keer door parallel aan Jet te gaan zitten, die daardoor kalmeerde. Een mooie ervaring voor haar (en ons om te zien).

Zone

Jet liep vanmiddag uit zichzelf voor het eerst de wei in en ging daar meteen helemaal uit haar bol. Uitgelaten rende ze rondjes om ons heen. Ze is razendsnel en wendbaar. Soms stonden haar voorpoten al stil, terwijl haar achterlijf nog door draaide. Door alle regen van afgelopen dagen is de wei alles behalve droog, waardoor Jet er na een paar minuten gekleurd bij liep. Om haar gewrichten niet te overbelasten, zijn we na een minuut of 5 de paardenbak in gelopen. Ze volgde ons zonder roepen en snuffelde daar wat rond.

Jet en Pien
Gisteravond had Jet bedacht dat ze met een kluifje op Pien haar kussen kon liggen kauwen. Dat vond Pien prima, tot ze zelf een kluifje had (die ze altijd staand boven haar kussen opeet). Pien twijfelde even midden in de kamer, maar besloot daarna toch vast te houden aan haar gewoonte. Ze liep met haar kluif naar haar kussen en ging op 20 cm afstand van Jet kauwen. Jet bleef rustig liggen!
Vandaar stond bij de stal een minikerstboomp. Jet begon er op een meter of 10 naar te blaffen, doordat ik een pas opzij zette kwam ze naar me toe. Op het moment dat ik Pien richting de kerstboom stuurde, liep Jet zwijgend achter haar aan. Pien begreep Jet haar onrust en het nut van mijn aanwijzing niet, maar had Jet al zoveel geholpen dat ze er zelf voor koos om aan het boompje te snuffelen. Daarna toonde ze geen interesse meer in het kerstboompje.

Ochtendritme
Vooral de ochtend vraagt organisatie en aandacht. Jet is erg geduldig als ik me aankleed en zij nog in de bench ligt. Bij het openen van het deurtje draait ze steevast op haar rug voor een ochtendknuffel. Hoe rustiger ze is, hoe langer dit knuffelmoment haalbaar is zonder happen. Daarna wil ze gericht bijten in handen en is het een grote uitdaging haar af te leiden met iets anders. Waardoor het effectiever is dat moment voor te zijn en haar naar beneden te dragen.
Op mijn arm kwispelt ze zodra ze Pien ziet. Ik draag haar rechtstreeks naar buiten. Ik durf het er nog niet op te wagen haar in de hal op de grond te zetten, uit vrees voor een plas. Nadat ze buiten haar behoefte heeft gedaan, begint binnen de grootste uitdaging. Pien en de katten lopen dan rond en Jet is op dat moment klaar wakker. Als Jet rustig of afgeleid is kan ik de katten voeren zonder dat ze blaft. Het werkt het beste als ik daarna een kwartiertje mijn aandacht op Jet richt. Soms met een knuffelmoment op de grond, soms door een speeltje of samen te spelen. Tussendoor voer ik haar. Dit gaat het snelste als ik de avond daarvoor haar voer heb afgewogen, zodat ik het vlot kan geven. Ik voer haar in de bench met het deurtje open.
Na ongeveer een kwartier neem ik haar samen met Pien mee naar buiten. Waar ze voor de tweede keer haar behoefte doet. Na wat gesnuffel en gescharrel buiten, neem ik haar mee naar binnen voor een dutje. Rechtstreeks van buiten in de bench doen geeft een grote kans op onrust en blaffen. Daarom geef ik haar in huis nog even kort gericht aandacht of iets om 'handen'. Als de rust er wat in komt, verleid ik haar in de bench te gaan. Een paar brokjes of een speeltje in de bench gooien helpt daarbij.
Zo blijkt dat ze na 15 tot 30 minuten wakker zijn, alweer toe is aan een uur of 2 slapen. En ik aan mijn eigen ochtendritueel kan beginnen. De wekker gaat daarom een half uur eerder. Als Paul werkt gaat de wekker een uur eerder, zodat Pien buiten het erf kan poepen en een van ons de paarden kan verzorgen.