26-12-2012 kerstbezoek

26-12-2012

Kerstbezoek
Beide kerstdagen kregen we bezoek aan huis. Vooraf had het bezoek instructie gekregen om rustig binnen te komen en Pien net als anders te begroeten. Om bij Jet zoveel mogelijk de rust te bewaren, bleef ik bij de bench zitten. Ook bij het overige (pup)bezoek bleek dit het beste te werken. Jet keek vanuit de bench mee en bleef de meeste keren stil. Zodra het bezoek een tijdje zat sliep ze weer verder. Als Jet op haar eigen tijd wakker werd, deed ik het deurtje van de bench open en scharrelde ze rustig langs het bezoek. Omdat het bezoek zich voorbeeldig rustig gedroeg, deed Jet dat ook (geen happen en opspringen).
Jet is vrij naar vreemde mensen. Ze genoot van hun aandacht en het spel met ze. Na een half uurtje aandacht en actie nam de kans op happen toe en bleek het weer tijd voor een dutje. De helft van de tijd ging dit zonder geluid, de andere helft met wat blaffen en gemopper. Het bezoek deed braaf mee met het negeren. Wel probeerde ik het te voorkomen of te beperken door naast de bench te zitten.

Oren
Sinds een paar dagen staan Jet haar oren meer opzij. Heel af en toe staat een oor even rechtop. Erg grappig om te zien!

Ogen
Jet heeft sinds anderhalve week traanogen. Er komt geen prut uit, maar op de witte vacht tekent het helaas meteen. Meerder keren per dag maak ik de ogen schoon. Ik wil dat het liefst heel grondig doen; beide ogen in een keer helemaal schoon. Dat zou kunnen als ik haar vast houd. Alleen wil ik dat ze leert dat ze zonder verzet haar ogen schoon laat maken.
Het gunstige moment is als nog half slaapt, maar dit moment is kort en kan ik bijna nooit pakken. Daarom doe ik het wanneer ze niet te actief en niet al bijna aan haar slaap toe is. Ik maak één oog met een paar halen (gedeeltijk) schoon. Ondertussen klets ik tegen haar en zeg ik 'click' terwijl ik nog met de vochtige doek haar vacht raak. Daarna krijgt ze een snoepje. Voor mij is het daarna de kunst haar met rust te laten en op een volgend moment het andere oog te doen. Soms kan ik het niet laten, wat resulteert in meer onrust tijden het schoon maken.

Paarden
Jet is inmiddels zo op haar gemak bij de paarden dat zij ze nu uit zichzelf op een halve meter passeert. Ik zorg er wel voor dat ik er tussenin loop als buffer voor beide partijen. Het helpt natuurlijk dat de paarden doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is en blijven staan. Ik had niet gedacht dat het zo snel, zo goed zou gaan. Te bedenken dat de eerste dag het zien van de paarden al genoeg was voor een blaf van Jet en grote ogen van de paarden.

Lijn
Omdat het zo goed gaat, is het nu ook mogelijk Jet los te laten lopen als de paarden in de buurt zijn. Als Pien mee naar buiten gaat doe ik Jet aan de lijn ter bescherming van Pien. De lijn staat meestal slap, maar als het nodig is kan ik Jet begrenzen, zodat Pien de ruimte heeft om weg te lopen als Jet te enthousiast naar haar wordt. In huis laten we de lijn er nog aan slepen om indien nodig in te kunnen grijpen. In de keuken achter het hekje is het zonder lijn haalbaar als de katten en Pien in rust zijn.

Katten
Ook tussen de katten en Jet gaat het steeds makkelijker. Ze blaft gemiddeld één keer per dag nog naar de katten. Dit is meestal in een situatie waarin er voer in zicht (of beter gezegd in de neus) is of een andere aanleiding voor opwinding. De katten vormen dan de druppel die de emmer doet overlopen.
Vandaag was er per ongeluk neuscontact tussen de zwarte kat en Jet. Sjors zat achter de deur op mij te wachten, Jet liep de deur door en zag Sjors, ze had één tel neuscontact (Sjors slikte, maar bleef zitten) en liep weer door. Een geweldig moment van en voor allebei!
Beide katten hebben ontdekt dat het heerlijk is om bovenop de bench in de kamer te liggen. Jet is er inmiddels aan gewend en slaapt rustig door.

Benoemen
Om de voorspelbaarheid te verhogen en daarmee de spanning te verlagen, benoem ik een aantal dingen voordat ik ze doe. Zoals het optillen. Bij een jonge hond van een cursist was het agressieve gedrag over vanaf het moment dat ze aankondigde dat ze de hond op ging tillen. Het oppakken komt voor honden snel onverwacht en het optillen en vast houden is een grote beperking in vrijheid en uiting van lichaamstaal (al kan Jet ook heel goed spartelen op mijn arm). Jet vindt het optillen prima. Vanmiddag leek het voor haar zelfs een verademing. Halverwege het rondje om de wei ging ze steeds langzamer lopen. Als ik stil stond, ging ze tegen mijn been aan zitten. Het was schijnbaar genoeg voor haar. Ik heb haar naar huis gedragen, wat ze zich heerlijk liet wel gevallen.
We benoemen ook het spontaan bij ons komen met 'Jet hier' vlak voordat ze bij onze voeten staat. Hoe leuk ik het ook vind om oefeningen aan te leren en te trainen, voorlopig heb ik nog niet het gevoel dat we er beide aan toe zijn. Er is nog zoveel te doen op opvoedgebied dat we daar eerst genoeg aan hebben.

Apporteren
Jet heeft een grote liefde voor balletjes en andere voorwerpen om in haar bek te nemen. Voor haar is het ook de normaalste zaak om met een bal of speeltje te rennen. Dat belooft wat voor de toekomst!
Met Pien heeft het me heel wat uurtjes oefenen en geduld gekost voordat ze een voorwerp vast wilde houden. Het overtuigen van haar dat lopen met een speeltje echt mogelijk is, was een project apart. Jet heeft deze uitleg niet nodig, ze doet het uit zichzelf!