29-12-2012 knallen

29-12-2012

Knallen
Sinds een paar dagen wordt in de buurt carbid geschoten. Jet reageert daarop door even op te kijken. Om Jet te laten blijken dat die knallen de normaalste zaak van de wereld zijn, blijf ik mijn eigen ding doen. Meestal gaat Jet na een tel ook weer door waar ze mee bezig was.

Bench
Vanmiddag ging Jet voor het eerst uit zichzelf in de bench liggen! Gestimuleerd door de activiteit van de katten ging ze na een minuut of 5 weer aan de scharrel. Doordat ze katten actief bleven en Paul in en uit liep, had Jet niet meer de rust in haar lijf om uit zichzelf te gaan liggen. Ze liet zich makkelijk verleiden de bench in te gaan om een snoepje te zoeken. Daarna was ze snel vertrokken. Zo blijft het een beetje puzzelen wanneer ze de begrenzing van de bench nodig heeft en wanneer ze genoeg rust heeft om uit zichzelf ergens te gaan liggen. Het laatste werkt alleen als iedereen in huis zit of ligt.

De bench in de slaapkamer heb ik gister 1 meter opgeschoven. Ze vindt het prima dat ze bench beweegt terwijl zij er in ligt. Ze gaf er niets om nu de bench verder weg staat.
Wel melde ze zich vanochtend toen ze door had dat ik wakker was. Eerst een paar enkele blaffen, gevolgd door gemopper (ja, Jet kan echt praten), daarna was ze weer stil.

Katten
Jet probeerde gisteren en vandaag de zwarte kat (Sjors) tot spel uit te dagen. Ze heeft wel de kat uitgekozen waarbij de kans tot spel het grootste is. De andere kat (met Majesteit als bijnaam) piekert daar niet over. Ondanks dat Sjors in het verleden heeft geprobeerd Pien tot spel uit te dagen, overvielen deze uitnodigingen haar. Een keer bleef ze stil staan terwijl Jet in een spelboog voor haar sprong, de andere keer vluchtte ze de bank op. Beide keren pakte Jet het antwoord van Sjors juist op en ging wat anders doen.
De katten en Jet kunnen steeds meer van elkaar hebben. Toch blijft het opletten om te voorkomen dat de katten bijvoorbeeld net op een ongelukkig moment voor Jet op de grond springen of voorbij rennen als Jet uit de bench is. Dat zijn voor Jet nog te moeilijke momenten en dat is begrijpelijk! De katten houden daar alleen geen rekening mee, omdat ze gewend zijn dat Pien ze met rust laat, ook als de katten op 20 cm voor haar neus voorbij sprinten (heeft bij Pien een paar jaar geduurd voordat ze dit in huis aankon).

Andere honden
Sara kwam vanochtend met Kyra langs. Het duurde even voordat Jet haar zag. Ze kiest er zelf voor naar Kyra te lopen, helaas de laatste 10 meter met blaffen. Ze realiseert zich nog niet dat ze ook de keus heeft om afstand te houden (Kyra liep daarom aan de lijn). Ook mijn opzij stappen voordat ze het laatste stukje naar Kyra liep kon haar niet op andere gedachten brengen. Eenmaal bij Kyra lijkt het wel alsof ze steeds sneller haar spanning kwijt is en over gaat tot uitnodigen tot spel.

Kinderen en volwassen
Op het moment dat Sara met Len (3 jaar) binnen kwam, lag Jet in de bench te slapen. Toen ze er later uit was liep ze geïnteresseerd naar hun toe. Len had geen interesse en draaide zich later af. Dit pakte Jet heel mooi op door verder te lopen. Net als volwassen mensen is ze heel gedoseerd in haar contact. Ze vindt het leuk, zonder overmatig enthousiasme. Daardoor heeft ze geen intentie tot opspringen, tenzij iemand op zijn hurken gaat en enthousiast praat.

Colaflesje
Voor de paarden had ik een 'bottlebank' (vierkante bak met lege plastic flessen) gemaakt. Onverschrokken liep Jet over de flesjes heen. Het summum bleek het ophalen en rond rennen met een leeg (1/2 liter) flesje!
Aangezien Jet een stoere herder is bedacht ze zich 's avonds niet om de 1,5 liter frisdrankfles die Paul op de grond had gezet in haar bek te nemen....

Stofzuiger
Het geluid van de stofzuiger kan Jet hebben zolang ik haar buurt ben en Paul in een andere ruimte met de deur dicht stof zuigt. Op het moment dat de stofzuiger (uit) in de kamer lag, heeft ze er aan gesnuffeld. Eerst voorzichtig met haar achterpoten gestrekt, daarna rechtop. Om de waarde van de stofzuiger af te halen, laten we deze de komende dagen in de kamer liggen.

Auto
Na een ritje naar de overburen bleef Jet in de auto zitten. Ze had het duidelijk naar haar zin! Na een half uurtje hebben we een tweede ritje gemaakt. Deze keer naar het café. Bij de hobbelige klinkerweg keek ze even op. Op het eind zat ze tussen door de voorstoelen heen te kijken.