30-12-2012 Jet 11 weken

Jet haar derde week bij ons
Foto van Raoul la Crois

Dit zijn de belangrijkste veranderingen van Jet de afgelopen week:
- Zone buiten: Jet is 3 keer buiten het eigen terrein mee geweest naar een wei en pad verderop. In mijn beleving is een paar honderd meter verder in het gras lopen niet veel anders dan in de wei bij ons thuis. Jet ervaart dat anders. Ze vindt het interesant, maar ook een beetje spannend. In de buggy langs de weg vindt ze prima.
- Zone binnen: Jet kan het beter hebben als we kort uit zicht lopen. Ze kiest er zelf ook voor om uit ons zicht te lopen. Noodgedwongen was ze even alleen in huis. Na kort geluid werd ze stil.
- Honden: ze heeft kennis gemaakt met Golden Retriever Fay. De begroeting vond ze spannend, daarna genoot ze van het contact en Fay haar stabiliteit. Zie filmpje onderin. Kyra heeft ze 2 keer getroffen. Waarvan 1 keer op afstand, zonder geluid. Een hond die op het fietspad liep, keek Jet vanuit rust na.
- Paarden: in de afgelopen week is Jet zo vrij geworden naar de paarden, dat ze naar ze toe loopt. Ze wil zelfs aan hun benen snuffelen. Het vraagt van ons sturing om er voor te zorgen dat het voor de paarden leuk blijft.
- Katten: net als bij de paarden, is Jet afgelopen week ook naar de katten vrijer geworden. Waardoor ze probeert ze uit te dagen tot spel. Waar de katten niet van gediend zijn. Het blijft van ons opletten om te voorkomen dat de katten schrikken en weg willen rennen. Het lijntje heeft ze in huis daarom nog aan het tuig hangen.
- Pien: Jet wil meer dan Pien, maar heeft wel een paar keer heel kort met haar gespeeld/gerend. Met als toppunt dat ze naast elkaar op een kussen lagen.
- Auto: deze week heeft Jet ook een paar keer zonder Pien in de auto gezeten. Het is gelukt om met rust en zonder geluid naar het café op en neer te rijden. En ze heeft na een stukje in de auto rijden bij de overburen gesnuffeld.
- Oog: het schoon maken van haar oog slaat ze liever over. Om het toch een paar keer per dag zonder protest (terug trekken, piepen) te kunnen doen, zet ik het clicken en voer in. Het kwartje lijkt te vallen.
- Aanraken: het oefenen van het borstelen blijft een kwestie van goede timing; kort en als ze relatief rustig is.
- Bench: staat op de slaapkamer een stuk verder weg. Het slapen buiten de bench blijft alleen haalbaar als er langdurig rust is bij alle partijen. Om het in de bench gaan aangenamer te maken, zet ik voer in. Ook het aaien als ze in de bench gaat, werkt positief als ze niet te onrustig is.
-Spel: de speeltjes met een piep en balletjes blijven favoriet. Ze kan zichzelf daar goed mee vermaken en vindt het ook leuk om daar samen met ons mee te spelen. Het piepballetje zetten we ook regelmatig in ter voorkoming van ongewenst gedrag of om haar af te leiden.
- Knuffelen: Jet is een grote vrijkous. Ze vindt het heerlijk om op of tussen mijn benen (op haar rug) te liggen en op haar buik geaaid te worden. Gelukkig vinden wij dat ook heerlijk.

Deze week is ze nog vrijer geworden en is speelt haar eigen wil meer op. Ze gaat wat vaker in protest als naar haar idee iets niet snel genoeg gaat of ze ergens niet bij kan. Wij blijven dit geduldig negeren.
Ze begint haar naam te herkennen. Ze begrijpt ook beter onze uitnodigingen voor bijvoorbeeld meelopen. Kortom we leren elkaar beter kennen. Erg leuk!