13-1-2013 Jet 13 weken

13-1-2013

Jet haar vierde en vijfde week bij ons


Dit zijn de veranderingen van Jet de afgelopen 2 weken:
- Zone buiten: voor Jet is het inmiddels de gewoonste zaak van de wereld dat we iedere dag naar een plek buiten het erf gaan. Met vandaag de eerste 'echte' wandeling voor ons gevoel, bij Dorkwerd. Ze genoot van het los lopen en mee scharrelen met Pien. Na 10 tot 15 minuten zat ze verplicht in de buggy. Dat ging onder wat (piepend) protest omdat ze bij Pien wilde lopen.
- Zonde binnen en alleen zijn: Jet kiest er steeds vaker voor om even kort uit zicht te lopen in huis. Het alleen zijn is de afgelopen week snel vooruit gegaan. Van 10 minuten naar 1,5 uur (met tussendoor 1 keer kijken of ze rustig was). De eerste paar minuten is ze nog onrustig en piept of blaft ze wat blijkt uit de video opname. Donderdag is ze de eerste keer helemaal alleen thuis geweest op het moment dat Paul even met Pien uit was. Na een minuut of 5 draaide ze wat rondjes en piepte ze wat, om daarna weer rustig te liggen. Ook daarna piepte ze om de paar minuten zachtjes terwijl ze lag. Daar tussenin lag ze stil in de bench. Vandaag lag ze te slapen toen ik na een uur buiten in huis kwam en bleek ze stil te zijn geweest tot ze wakker werd van mijn binnenkomst.

- Honden: het zien van honden binnen een zone van 30 meter blijft bij Jet spanning oproepen. Afgelopen zaterdag heeft ze half gespeeld met Labradorpup Dobber.
- Paarden: in de afgelopen 2 weken is Jet nog vrijer geworden naar de paarden. Vol vertrouwen loopt ze onder ze door als dat de kortste weg is (naar bijvoorbeeld een paardenvijg). De paarden tollereren erg veel van Jet, al vinden ze haar bewegelijkheid en onvoorspelbaarheid minder prettig. Daarom blijf ik mijn best doen hierin te sturen en Jet uit hun persoonlijke zone te houden.
- Katten: de katten kunnen steeds beter inschatten wat wijs is om te doen. Even wachten met passeren of een hogere positie innemen. Omdat zowel Jet als de katten snel zijn, blijft het voor ons wel opletten  omdat de successen voor Jet te beperken, wat ons helaas gemiddeld 1 keer per dag ontkomt. Door het lijntje aan het tuig lukt het wel dit moment kort te houden.
- Pien: Pien tolereert nog steeds erg veel van Jet en lijkt erin te berusten dat ze er is en haar veel opzoekt. Als Pien het aan ziet komen, begint ze al op grote afstand met kalmerende signalen. Jet reageert daar steeds vaker op een gepaste manier op. Het moeilijkste moment is als Pien gelijk met Jet naar buiten wil of moet. De ruimte in de bijkeuken is te klein, waardoor Pien niet weg kan en Jet het vaak niet kan laten tegen Pien aan te springen. Ook hierin helpt de lijn om het moment te beperken.

- Auto: nu het gedaan is met de meeste knallen, gaat Pien weer mee in de auto om te oefenen. Voor Jet is dat makkelijker. De afstand is in 2 weken uitgebreid van een paar honderd meter naar het café, naar een paar kilometer naar de sluis bij Dorkwerd. De pensstaafjes helpen Jet ter afleiding, maar vandaag ging ze op de terugweg languit liggen met haar kop op de grond.
- Oog: Jet begrijpt dat ik tijdens het oog schoonmaken click. Soms protesteert ze me happen of een poot omhoog, maar ze geeft zich er daarna wel aan over.
- Aanraken: het borstelen en aanraken verweef ik iedere dag in ons dagelijks contact. Het aanraken en optillen van haar poten en staart vindt ze prima. Ik doe het tijdens het knuffelen of als ze met iets anders bezig is. Het aanraken en kriebelen van haar oren vindt ze prima. Het borstelen lukt als Jet met iets anders bezig is.
- Bench: Jet kan zich helemaal tegen de zijkant van de bench vleien om ons te verleiden haar te aaien. Sinds 4 nachten slaapt Jet 's nachts in de bench in de werkkamer. Het is zelfs haalbaar om 's ochtends eerst ons eigen ochtendritueel te doen, voordat we haar uit de bench halen.
-Spel: de pluche balletjes zijn uit de gratie, met andere speeltjes weet ze zichzelf goed te vermaken. Met balletjes komt ze graag naar ons toe. Soms lijkt het alsof ze snapt dat als ze (uiteindelijk) het balletje of ander speeltje uit zichzelf los laat, ik het een stukje weg rol. Ze is al erg goed in en fanatiek met trekspelletjes. Jet genoot deze week ook van de aandacht en het spel met nichtje Danique.
- Knuffelen: Jet is een grote knuffelhond. Ze zoekt graag fysiek contact, tegen of op je been. Ze vindt het ook heerlijk (om met een speeltje) op schoot te kruipen, wij gelukkig ook.
- Zindelijkheid: sinds een paar dagen gaat Jet soms in de buurt van een deur zitten als ze hoge nood heeft. Het enige halve ongelukje was afgelopen week buiten op de stenen bij de achterdeur terwijl ik mijn jas aan het aantrekken was. De waterbak staat de hele avond klaar en daar maakt ze dankbaar gebruik van.
- Leslokaal: deze week kon Jet het hebben om (zonder aandacht en hulp van Marrit) bij een theorieles in het leslokaal te zijn.  Ook lukte het dat zij in de bench lag en ik aan de andere kant van het leslokaal stond.
- Stofzuiger e.a.: het geluid van de stofzuiger kan Jet hebben zolang ze uit de bench is, ze bij mij kan zijn en er een dichte deur tussen ons en de stofzuiger is. Andere geluiden zoals de mixer, wasmachine of hogedrukspuit vindt ze nog steeds raar of onaangenaam. Maar ze herstelt zich sneller. Gister koos ze er voor om weg te lopen van het geluid van de mixende brookbakmachine. Ze ging (uit mijn zicht) naast Pien op het kussen in de werkkamer liggen. Dat had ze goed opgelost voor zichzelf!

De afgelopen 2 weken is Jet meer gewend en gaat alles makkelijker. Dat maakt de organisatie een stuk eenvoudiger. Verder is het heerlijk dat Jet er aan toe is verder in de auto te rijden, waardoor we meer wandelopties krijgen.