19-1-2013 start clicker

19-1-2013

Wennen logeeradres
Gister ben ik met Jet en Pien nog een keer bij Marrit op bezoek geweest om te wennen. Jet heeft zich kostelijk vermaakt met alle speeltjes van Marrit. Op de terugweg hebben we op een nieuwe plek langs het kanaal gewandeld. Waar Pien zowel mij als Jet kort uitdaagde tot spel! Straks gaat ze het nog echt leuk vinden dat Jet er is. Op de terugweg ging Jet halverwege de rit in de auto liggen slapen.
Na thuiskomst heeft Jet 3 uur geslapen om de indrukken van dit 2 uur durende uitstapje te verwerken. Het was eleganter geweest om het bezoek en wandeling los te koppelen, maar onhandig voor de planning.

Clicker
Gisteravond was ze na 3 uur slapen toe aan een uitdaging. Daarom heb ik een begin gemaakt met de clicker en heb haar geclickt voor oogcontact. Jet had er aardigheid in (en ik ook...).

Blaffen en opspringen
Pien blaft soms als ze hoort dat er een klant is. Mijn opstaan en besluit naar achter te lopen is voor haar genoeg om stil te zijn. Meestal blijft ze in huis en soms mag ze even mee naar achter om de aandacht van de klant in ontvangst te nemen. Gister besloot ik dat zij en Jet mee naar achter mochten. Pien was na 1 blaf stil en stond kwispelend bij de achterdeur. Jet was verontrust door Pien haar blaf en de opwinding. Ik hoopte dat Jet stil zou worden als we even in de bijkeuken stonden. Dat gebeurde 1 tel, daarna schoot ze weer in het blaffen. In de toekomst wil ik dat ze stil is nadat ik heb besloten dat het 'goed volk' is. Daarom heb ik haar in de bench gedaan en heb de klanten geholpen. Tussendoor heb ik haar opgehaald, zodat ze alsnog vanuit stil zijn contact kon maken. Wat ze netjes met 4 poten op de grond doet als mensen haar rustig en kort begroeten. Te lang oogcontact is voor Jet een uitnodiging om op te springen.

Stofzuiger
Het wennen aan de stofzuiger vordert. Het is nu haalbaar dat Jet rustig in de bench blijft liggen, terwijl Paul achter een gesloten deur stofzuigt.

Zindelijkheid
De zindelijkheid gaat zo goed, dat wij schijnbaar iets minder scherp worden. Gister en eergister deed Jet een plas in huis, achteraf met een verklaarbare aanleiding. De ene keer had ik haar snel aan Paul gegeven nadat ze met pups had gespeeld. De andere keer was ze al even uit de bench, werd ze onrustig en zei ik dat we na het afmaken van dit klusje naar buiten gingen. Kortom onze fout.
De waterbak laten we al een week of 2 's avonds staan.

Andere honden
Vanmiddag heeft Jet met een paar honden uit de nieuwe pupgroep gespeeld. Met een Dalmatiër en Golden Retriever vond ze het in het begin even spannend. Daarna hadden ze lol in het achter elkaar aan rennen. Erg leuk om te zien. Paul had haar op de arm mee naar buiten genomen, dit kon niet voorkomen dat ze even blafte.
Jet ziet er groot uit tussen de pups (Golden Retriever, Labradoodle) van vergelijkbare leeftijd! Haar vacht zorgt er voor dat het nog meer lijkt dan het is. Ze kan nog maar moeizaam onder de poef liggen. Het weerhoudt haar er niet van zich aan een knuffel op mijn arm over te geven als ik haar optil.

Zone binnen en alleen thuis zijn
Vandaag is Jet 2 uur alleen in huis geweest, terwijl ik les gaf. Paul heeft wel gewacht met weg gaan tot ze rustig in de bench lag.
Vanmiddag ging ze uit zichzelf in de kamer liggen (bij de katten) terwijl Paul in de keuken was. Super dat het goed ging en een teken dat ze zelfstandiger wordt.  

Filmpjes
Jet haar mislukte poging om Pien uit te dagen tot spel.
Een heel kort fragment van Pien haar spelmoment met Jet. Van schrik deed ik de camera na 1 seconde uit.