26-1-2013 zoekspel dozen

26-1-2013

Zoekspelletje met (eier)dozen
Gister hebben Pien en Jet zich samen vermaakt met het zoeken van voertjes in (eier)dozen. Ondanks dat Jet verzot is op voer, kunnen ze in harmonie samen zoeken. Het is leuk om te zien dat Pien er fanatieker van wordt, omdat ze weet dat Jet haar anders te snel of te slim af is. Pien gaat bewuster en gecoördineerde te werk. Bij het zoeken van een voertje dat in een kuiltje ligt van een omgekeerde eierdoos, zoekt en pakt Pien het eten gericht en voorzichtig. Jet snuffelt fanatiek, loopt over de doos, kiept deze per ongeluk om en komt dan ergens het eten tegen.
Een grote doos is nog steeds niet Pien haar favoriet. In het begin durfde er zelfs geen eten uit te pakken, waarschijnlijk omdat de doos bewoog als ze er tegenaan kwam. Tegenwoordig steekt ze wel haar kop in een open doos, maar houdt ze het liefst haar poten er nog buiten. Na 1 zoeksessie met Jet, heeft Pien besloten dat ook zij haar kop in een bijna dichte doos durft te steken. Jet is zo slim om het eierdoosje uit de grote doos te halen.

Andere honden
Vanochtend heeft Jet met Witte Herder Dejan op het veld gelopen. Ze heeft hem een paar weken geleden ook gezien. Ze wist schijnbaar dat er wat te wachten stond, waardoor ze in de bijkeuken al blafte. Zodra ze aan Dejan gesnuffeld had, was ze stil en scharrelde ze om hem heen terwijl hij snuffelde. Een waardevolle ervaring naast het spelen met andere pups.
Vanmiddag heeft ze 2 keer met de pups uit de cursus gespeeld. Met Nero uit de vroege groep. Waarbij ze dit vandaag net als woensdag eerst deed tussen mijn benen. Later speelde ze op een afstandje van mij en kon ze het ook hanteren dat Nero rende (hij was nog wel aan de lijn).
Bij de andere pupgroep blafte ze bij het zien van de andere honden, maar halverwege het veld was ze stil. Vorige les was het nodig om Jet aan de lijn te houden, zodat ze Noa (Golden Retriever) niet onder de voet liep, nu was het andersom. Jet vond Noa haar bewegingen eerst nog spannend. Met Maya (Leonberger) heeft Jet nu rustig zonder lijn kennis kunnen maken. En heeft ze ook met Spot (Dalmatiër) gespeeld. Het is mooi om te zien hoe Jet hiervan geniet. En opvallend dat door de herkenning het contact makkelijker verloopt.

Bench
Door de activiteit van de lessen slaapt Jet op zaterdag overdag niet echt. Ze ligt wel rustig in de bench, maar heeft pas de rust om diep te slapen nadat ik 2 uur in haar buurt zit (blog te schrijven). Ze is daarom vanavond slechts een kwartiertje uit te bench geweest. Ze deed niet moe, maar wij konden bedenken dat ze dat wel was. Ondanks dat ze het er niet mee eens was alweer de bench in te gaan, lag ze na een kwartier te snurken.
Vandaag liep ze voor het eerst zonder mijn handaanwijzing de bench in terwijl ik haar eten in mijn hand had.