27-1-2015 Jet 15 weken

Jet haar zesde en zevende week bij ons

Dit zijn de veranderingen in de afgelopen 2 weken:
- Logeren: dit was de grootste verandering voor ons allemaal. Een middagje logeren bij Marrit! Een geslaagd uitje voor ons allemaal.
- Oog: sinds een week traant haar rechteroog vrijwel niet meer. We hopen dat dit zo blijft en de traanstreep in de loop van de tijd weg trekt.
- Auto: in de afgelopen 2 weken heeft Jet hierin een hele grote stap gemaakt. Van ritjes in de buurt (maximaal 7 minuten) naar ritjes van 20 minuten, waarbij ze op de terugweg ligt te slapen.
- Katten: Jet is zo vrij naar de katten dat ze soms probeert ze uit te dagen tot spel. Dat zijn de katten niet gewend en ze zijn er ook niet van gediend. Als wij te laat ingrijpen, reageert de zwarte kat met weg lopen en de grijze kat met blazen. Beide reacties vindt Jet helemaal geweldig en moedigt haar nog meer aan tot actie. De katten schijnen dit niet te begrijpen. We blijven zo goed mogelijk opletten. Gelukkig zijn er heel veel momenten waarbij de katten ongestoord voorbij kunnen lopen. En Jet de katten passeert terwijl ze op de grond zitten of wat hoger liggen.
- Borstelen: dit doe ik een paar keer per week terwijl Jet water drinkt. Het lukt om in die tijd een deel van haar vacht te borstelen. Zonder afleiding wil ze naar de borstel happen.
- Locaties: Jet beweegt zich vrij op bekende en onbekende locaties zolang Pien erbij is. Zonder Pien lijkt ze ook bekende plekken wat spannender te vinden. Ze blijft dan dichter bij me lopen en is minder vrij. Ook op het erf lijkt ze wat voorzichtiger als Pien er niet bij is. Ze blijft dan dichter bij me. Met Pien is het een ander verhaal. Afgelopen week liep Pien een rondje om de wei terwijl ik in de stal bezig was (doet ze vaker) en hobbelde Jet er achteraan.
- Alleen zijn: we laten Jet nu met een gerust hart maximaal 2 uur met Pien thuis. Als er lessen zijn, doen we de radio aan om het geluid te verbloemen en te voorkomen dat ze daarom reageert met blaffen. Soms piept ze in het begin nog even, maar daarna ligt of slaapt ze. Ook is ze af en toe alleen in huis als Pien met mij achter is of ik haar uitlaat, dat gaat ook goed.
- Andere honden: in de pupgroep van maandag zitten veel honden waar Jet mee kan spelen. Zij en wij genieten daarvan. Ondanks dat de benadering nog met blaffen gepaard gaat, hoop ik te horen dat dit minder hevig is. Het was ook grappig om te zien dat bij de kennismaking met Bejo de rollen omgedraaid waren. Jet wilde direct spelen, maar Bejo keek eerst de kat uit de boom.
- Pien: aan het begin van deze week was Pien even helemaal klaar met Jet haar opdringerige toenaderingen. Door Jet haar groei, springt ze nu soms half op Pien. Een paar weken geleden kwam ze niet hoger dan tegen Pien haar schouder springen. Om Jet duidelijk te maken dat ze er geen zin in heeft kiest Pien vaak voor stil staan en weg draaien, soms voor een snauw, maar minder vaak dan dat ik denk dat gepast is. Aan het einde van de week draaide het weer bij en heeft Pien Jet zelfs een paar keer uitgedaagd (waarbij het hielp dat Pien fris was door de sneeuw).
- Oefenen: we zijn begonnen met het oefenen met de clicker. Ze begrijpt dat het draait om oogcontact en soms om het meelopen. Ondertussen koppel ik haar naam aan het aankijken. Los hier van lijkt ze haar naam en naampje (Jetteketet) te herkennen. Er zijn momenten dat ik zie dat ze begrijpt dat ik ergens met haar naar toe wil lopen en Jet stil blijft staan en mij met een 'geen zin' blik aankijkt. Als de situatie het toelaat wacht ik geduldig tot ze in de richting komt die ik van plan was.
- Bench: Jet heeft een eigen wil en dat betekent dat ze niet graag de bench in loopt. Ze blijft soms staan of wil weg lopen. Ik wacht (on)geduldig tot ze er toch inloopt en zet voer in om het aantrekkelijker te maken. Ze begrijpt net dat het de bedoeling is dat zij eerste de bench in loopt en ze daarna de Kong met voer in de bench krijgt (soms met deurtje dicht, soms met het deurtje open).
- Rust buiten bench: Jet gaat steeds makkelijker buiten de bench liggen om te spelen of slapen. Voorwaarde is wel dat er geen geloop is. Dit lukt gemiddeld een keer per dag (ligt maar aan onze bewegelijkheid, dan aan Jet). Om echt te kunnen slapen, wil ze dicht bij ons liggen.
- Happen: het happen en bijten neemt af. Mits wij snel genoeg zijn om het te voorkomen of onze handen (voeten, armen etc.) weg te halen. Soms lijkt het alsof ze een verband ziet tussen het stoppen van aaien en happen.
- Opspringen: in vergelijking met andere pups doet Jet dit weinig (al vanaf het begin). De momenten dat het wel voorkomt is als ze druk is in huis en ik dan net binnen loop. Of als mensen haar net iets te lang aankijken zonder fysiek contact te maken.
- Aaien: dit vindt Jet heerlijk! Het lukt steeds beter zonder happen, het helpt wel als ze een speeltje in haar bek heeft. Ondanks haar groei vindt ze het nog steeds heerlijk om helemaal of half tussen mijn benen te liggen als ik op de grond zit. Afgelopen week heeft ze een uur lang tegen de buitenkant van mijn been gelegen, terwijl ze met een speeltje rommelde. Ze vindt het fijn om je aan te raken.
- Spelen: dit blijft zij (en wij) leuk vinden van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ze kan zich heel goed zelf met een speeltje vermaken. Maar ze vindt het ook erg leuk om samen te spelen. Het is genoeg om te zeggen dat ze een mooi speeltje heeft als ze bij me komt. Ze loopt graag met speeltje in haar bek langs onze benen om contact te maken. Het vasthouden en aantrekken van het speeltje vindt ze ook erg leuk. Het speeltje een stukje weg natuurlijk ook, maar het bij ons zijn met een speeltje lijkt favoriet.
-Eten: Jet is nog steeds een fanatieke eter. Met als enige nadeel dat ze een snoepje niet altijd subtiel uit je hand pakt. Ondanks haar liefde voor eten, maakt ze geen aanstalten op te springen tegen de bench waar een bakje met snoepjes op staat of soms een kluifje op ligt. Haar neus gaat fanatiek op en neer als ze het kattenvoer ruikt, maar ook dan blijft ze met vier poten op de grond staan. Alleen een glas op de grond is een te grote verleiding, die moet ze uitlikken. Ze vraag is nu wie de komende weken sneller leert Jet (glas passeren) of Paul (glas omhoog zetten). Een bijzettafeltje hebben we niet, maar zou nu met eten schat ik een te grote verleiding zijn voor Jet.