6-2-2013 naam aanleren

6-2-2013

Pups
Jet heeft vandaag met de pups uit de nieuwe pupgroep kennis gemaakt. Om de spanning bij het naar buiten gaan en de kans op blaffen te verminderen had ik een kleedje van een van de pups in de bijkeuken gelegd. Daar ging Jet meteen aan snuffelen. Achter de deur stond Daisy, een kruising Duitse/Witte Herder van 13 weken. Met een halve blaf liep Jet naar Daisy om kennis te maken door aan haar te snuffelen en samen voertjes te zoeken. Na een paar minuten was het ijs gebroken en hebben ze gespeeld.
Het was aan Jet te zien dat deze pups onbekend waren, maar na een paar minuten was ze er aan toe om ook met de andere honden te spelen.

Clicken
Het kwartje voor oogcontact op de naam is gevallen. Natuurlijk nog niet op alle momenten, maar in de oefencontext begrijpt Jet dat ze van weg of laag kijken oogcontact moet maken voor een click. Uit zichzelf zoekt en zocht Jet geregeld oogcontact. Door het clicken doet ze dat nu vaker.
Een enkele keer gaat Jet nog zitten als ik het oogcontact vraag. Zodra ik omdraai en weg loop, begrijpt ze meestal dat ze verder moet zoeken. Maar voor de foto kwam het even mooi uit.
Pien doet ook graag mee met het clicken. Om duidelijk te maken voor wie ik click, gebruik ik op dat moment de clicker voor Jet en zeg ik click voor Pien. Samen met mijn blik en focus lijken ze te begrijpen welke click voor wie bedoeld is. Ik kan Pien dan ook rustig eten geven, zonder dat Jet het probeert te pakken.
Jet pakt het voer steeds voorzichtiger en gecoördineerder aan. Ik maak het haar gemakkelijker door mijn handpalm naar boven te draaien, zodat ze het uit mijn open hand kan pakken. In plaats dat ze het uit mijn wijsvinger en duim pakt. Op de momenten dat ik tanden voelde heb ik mijn hand met voer zwijgend terug gehaald. Na een volgende click had ze een nieuwe kans om het voer voorzichtig genoeg uit mijn hand te halen.