5-2-2013 berm

5-2-2013

Pien en Jet

Jet houdt Pien zowel binnen als buiten non-stop in de gaten. Pien is koningin in negeren, maar is ook veel met Jet bezig. Om aan te zien komen wat ze gaat doen, zodat ze op tijd weg kan draaien. Zelf zoekt ze het contact in huis op als er kluifjes in het spel zijn. Regelmatig pakt ze een kluifje af terwijl Jet deze in haar bek heeft. Gister hield Jet voor het eerst de kluif vast en gaf Pien het na een paar tellen op.
Als Jet uit de bench komt, wil ze Pien heel graag begroeten. Mits de opwinding niet te hoog is, doet ze dit door Pien haar bek likken. Wat Pien half negeert en half ondergaat.
Jet is er ster in om zich op te dringen als Pien aandacht van iemand krijgt. Pien geeft het dan snel op, wat ik probeer te voorkomen door Jet weg te halen. Of als ik Pien aai, Jet met mijn andere hand te aaien en van Pien af te houden. Dat is een uitdaging omdat Jet zich heel handig onder en boven armen en benen weet door te draaien.

Berm
Vanaf de eerste wandeling langs de weg heb ik Jet alleen de ruimte gegeven om in de berm te lopen. Het helpt als Pien voor haar uit (in de berm) loopt. Maar ook als ik alleen met haar wandel, gaat dit verrassend goed. Zodra ze op de weg stap, blokkeer ik haar met de lijn. Daarna wacht ik of nodig ik haar met mijn hand uit naar de berm. Als ze met vier poten in het gras staat, geef ik haar weer ruimte met de lijn zodat ze verder kan lopen. Vanaf deze week plak ik daar het woord 'stoep' aan. Op het eerste oog geen logisch commando, maar zo heb ik het Pien in een grijs verleden in de stad aangeleerd. Voor haar zijn stoep en berm hetzelfde: ongeacht de afstand, blijf op de stoep of in de berm.