27-2-2013 Jet 17 weken

27-2-2013

Jet haar achtste en negende week bij ons

Dit zijn de veranderingen van de afgelopen 2 weken:
- Oog: haar oog is nog steeds droog, waardoor de traanstreep steeds lichter wordt (zonder dat ik daar iets aan doe).
- Auto: ze gaat graag de auto in. Ze gaat steeds vaker en sneller ook op de heenweg met haar kop op de grond liggen. Samen met Pien heeft ze een paar keer even alleen in de auto gezeten omdat ik nog wat van binnen op moest halen. Ze zat rustig naar buiten te kijken waar ik bleef.
- Katten: dit blijft onze aandacht vragen. Gelukkig begrijpen de katten steeds vaker dat het soms handiger is om ergens op te springen, in plaats op de grond te staan of zitten. Als Jet rustig is, gaat dit in de helft van de gevallen goed, wat wil zeggen dat ze naar elkaar kijken en elkaar passeren.
- Locaties: Jet is afgelopen 2 weken op meerdere nieuwe locaties geweest samen met Pien. Daarnaast probeer ik haar iedere dag alleen mee op pad te nemen.
- Alleen zijn: met tussendoor een plaspauze heeft Jet een lesavond van 3,5 uur in de bench gezeten. Tussendoor was ik met Lilli 2 keer 10 minuten in de werkkamer. Dat ging goed, ze kwam rustig uit de bench. Op gunstige momenten laat ik Jet even alleen in de keuken als ik weg loop, dit gaat goed.
- Andere honden: soms lukt het dat Jet een andere pup nadert zonder blaffen. Op andere momenten is het blaffen minder lang en hevig; 1 tot 3 en meer binnenmonds. Bij de pups die ze herkent is ze na een paar seconden toe aan spelen. De pups die ze minder goed kent, heeft ze wat langer tijd nodig om zich vrij genoeg te voelen om te spelen. Om haar bij de start te helpen, vraag ik de pupeigenaar hun pup even kort aan de lijn te houden, zodat Jet niet te veel en te snel benadert wordt. Is ze eenmaal aan het spelen, dan kan ze dit goed hebben. Het is leuk om te zien dat ze verschillende spelvormen heeft met verschillende honden.
Om het zien van andere honden op een afstand gemakkelijker te maken, oefenen we dit nu een paar keer per week met Pien op het veld door parallel te lopen. In de wandeling zag ze 2 honden op 50 tot 100 meter afstand, ze keek en bleef stil. Een Boomerhondje dat ons achtervolgde werd haar uiteindelijk teveel, waardoor ze even blafte.
- Pien: op sommige momenten daagt Pien Jet uit tot spel! De meeste momenten blijft Pien stug volhouden in negeren als Jet op haar af rent. In het wandelen is het dubbel voor Pien. Gedeeltelijk is te zien dat ze het uitdagen en rennen van Jet onrustig vindt en liever niet heeft. Maar er zijn ook momenten waarbij ze samen snuffelen en scharrelen. Pien wil het misschien nog niet toegeven, maar soms lijkt het alsof ze het ook gezellig vindt.
- Oefenen: dit vindt Jet geweldig. Ze heeft een lange spanningsboog en is op andere locaties dan thuis ook te porren voor een oefenmoment. Het kwartje voor het aankijken op de naam is gevallen. Op dit moment click ik haar voor het spontaan zitten.
- Bench: de tegenzin om de bench in te gaan was van de ene op andere dag verdwenen. Ze loopt de bench in als dat de bedoeling is en daarna pak ik wat lekkers (in plaats van andersom). Ze gaat niet uit zichzelf in de bench liggen slapen. En loopt hooguit 1 keer per week uit zichzelf de bench in zonder dat dit mijn plan was.
- Rust buiten bench: Jet gaat steeds makkelijker buiten de bench liggen om te spelen of slapen. Ook doet ze dit nu terwijl er wel geloop is. Ze blijft soms even liggen als ik weg loop. Ze heeft steeds vaker momenten dat ze zit of ligt en rond kijkt. De behoefte om te kauwen op kluiven en speeltjes neemt al een paar weken duidelijk af.
- Happen: het happen en bijten neemt nog steeds verder af. Maar op de momenten van opwinding blijft dit allertheid van ons vragen.
- Opspringen: dit gebeurt een enkele keer als ze te opgewonden is.
- Aaien: Jet is meester in ons verleiden! Als ze ligt en je aait haar, draait ze haar oren naar achter en rolt ze op haar zij of rug. Tja, dan moeten wij (en anderen) wel aaien. Ze legt zich er trouwens ook direct bij neer als je dit niet doet of stop.
- Borstelen: dit blijft een uitdaging omdat Jet graag in de borstel hapt. Het is wel nodig om haar geregeld te borstelen omdat haar puppluisvacht vervangen wordt door glad haar.
- Spelen: dit is een vast onderdeel van Jet haar dag. Zowel binnen als buiten. Tijdens de wandeling heeft ze het te druk met andere dingen.
- Eten: de meeste keren pakt Jet de beloning nu zachtjes uit je handen. Sinds een aantal weken krijgt ze 2 keer in plaats van 3 keer per dag eten. Tussendoor heeft ze altijd de beschikking over kluiven en krijgt ze beloningen tijdens het oefenen.
- Rust en uitdaging: de afgelopen 2 weken was te merken dat ze toe was aan nieuwe uitdagingen. Ze is iedere dag een paar uur uit de bench waarin ze speelt, rommelt en slaapt. Soms komt het zo uit dat we tot 2 uur onderweg zijn. Dat kan ze hebben, maar daarna compenseert ze dat zelf door langer te slapen. De actie en slaapmomenten worden beide langer.
- Groei: in vergelijking met de honden uit de nieuwe pupgroep, is Jet al een hele grote en lange hond! Ze heeft haar bovenvoortanden gewisseld.