3-3-2013 Jet 20 weken

3-3-2013

Jet woont al weer 3 maanden bij ons en is onmisbaar. Dit zijn de veranderingen van de afgelopen 2 weken:
- Auto: Jet loopt kwispelend naar de auto en is teleurgesteld als we er alleen langs lopen en niet in gaan. Op de heenweg kijkt ze graag uit het zijraam. Dat gaat goed zolang er geen honden te zien zijn. Dat was 2 keer wel het geval, waardoor Jet (in Pien haar oor) blafte tot de hond uit zicht was. Omdat ik haar spanning bij het zien van andere honden buiten de auto op wil lossen, kies ik in de auto voor voorkomen. Ik gooi wat voer achter in de auto als ik een andere hond zie en Jet nog niet. Of ik geef vanaf huis haar Kong gevuld met voer. Op de terugweg ligt ze altijd te slapen.
- Locaties: Jet is afgelopen 2 weken op meerdere nieuwe locaties geweest samen met Pien. Waaronder 2 nieuwe wandellocaties en een rondje bij het station van Zuidhorn.
- Katten: Jet kan steeds meer van de katten hebben, maar het blijft wel nodig dat we opletten en sturen.
- Andere honden: het lukt steeds vaker dat Jet bekende pups nadert zonder blaffen. Daarvoor is het nog wel nodig om dat Jet de honden van dichtbij ziet. De onbekende honden die ze tijdens een wandeling ziet, zijn haar nog teveel. Bij een klein hondje op grote afstand bleef het geluid beperkt tot een binnensmondse blaf. De hond die ze bij het station zag en 2 honden van cursisten, riepen bij haar zoveel spanning op dat ze blafte inclusief (prachtige) hanenkam op haar rug. Met weg lopen en lokken is ze er uiteindelijk wel uit te halen.
Voor de positieve ervaringen met andere honden speelt Jet mee in de puplessen en spreek ik 2 tot 3 keer per week met pups thuis of op locatie af. De georganiseerde wandelingen met andere pups gaan naar wens. Ze geniet van het rennen en spelen, en loopt tussendoor stukjes met Pien mee. Naar het oppashondje van Marrit die mee was, blafte ze even. Ze werd stil op het moment dat ze met mij de andere kant op mee liep. Daarna rende ze stil naar het hondje en hebben ze gespeeld. Aan het einde van de wandeling was Jet meer grijs dan wit.
Het parallel lopen hebben we afgelopen week met Pien en 2 andere volwassen honden geoefend. Dit gaat naar wens. Na het begroeten oefenen we het lopen aan de lijn op afstand van ongeveer 30 meter. Ze staat meerdere keren stil om te kijken en ruiken. Dit doet ze aan een slappe lijn en na een paar seconden kiest ze er voor om mee te lopen.
- Oefenen: op locaties is het oefenen soms lastig door de afleiding. We oefenen door de dag heen naam, zit, hier en liggen. Voor het lopen aan de lijn click ik bijna niet, uitgezonderd tijdens het parallel lopen.
- Bench: nadat ze een paar weken vlot de bench in ging als dat mijn bedoeling was, blijft ze de laatste dagen op een meter afstand van de bench staan. Wachten en voer helpt, maar is ook voor mij een uitdaging als ik op tijd sta.
- Rust: in de voorjaarsvakantie had ze 2 bijtank dagen nodig van alle nieuwe dingen en speelmomenten.
- Happen: het happen en bijten slechts een enkele keer voor op een dag. Bij wegdraaien stopt ze direct.
- Wisselen: deze week vond ik 2 stukken van een kies. Ze heeft meer behoefte aan kauwen. Als nieuwe kluif heeft ze een hele runderluchtpijp gekregen. Hier loopt ze parmantig mee rond!