24-3-13 Jet 23 weken

24-3-2013

Dit zijn de veranderingen van de afgelopen 3 weken:

- Oefenen: op dit vlak heeft Jet veel vorderingen gemaakt. Er is een aantal nieuwe oefeningen bij gekomen en het buiten oefenen gaat steeds beter. Tijdens de wandeling blijf ik vaak stil staan voor een oefenmomentje. Ik wacht net zo lang tot Jet klaar is met kijken en/of snuffelen. Daarna heb ik als het nodig is engelengeduld totdat ze haar aandacht bij mij heeft en we samen wat oefeningen kunnen doen. Op gunstige momenten gaat ze buiten liggen als ik het vraag. Voorwaarde is wel dat Pien in de buurt is, als zij verderop scharrelt hoef ik van Jet niets te vragen. Sinds deze week oefen ik het zitten bij het aan en af doen van de lijn, zowel binnen als buiten. Het zitten voor het oversteken gaat steeds makkelijker en sneller. Al zijn er momenten dat mijn geduld op de proef gesteld wordt. Voordat Jet via de loopplank de auto uit gaat, vraag ik sinds een paar dagen oogcontact, daarna krijgt ze vrij. Het lijkt erop dat ze dit begrijpt.
Het wachten voor het voerbakje had ik 2 keer in mijn eentje geoefend, wat toch onhandiger is. En om het liggen nog niet stabiel was, had ik deze oefening even geparkeerd. Vandaag heeft Paul meegeholpen door Jet aan de lijn vast te houden tot ze vrij kreeg. Voor mij is en blijft het genieten dat Jet zo slim is, meedenkt en het oefenen leuk vindt, ook meerdere keren per dag en in een wandeling.
- Logé: Elke (zij had broertje van Pien) logeerde een week bij ons. In die tijd heeft Jet haar in haar hart gesloten (en andersom). Dat liet ze onder andere zien, door tijdens de theorieles in het leslokaal aan Elke haar voeten te gaan liggen.
- Auto: Jet was stil in de auto de afgelopen weken. Als ze op de heenweg uit het raam kijkt en er een hond in haar blikveld komt, gooi in wat brokjes naar achter ter afleiding. Dat lukte steeds voordat ze de andere hond zag.
- Locaties: we hebben op een paar nieuwe locaties gewandeld samen met Pien. En ik heb met de dames op bekende plekken gelopen, maar op tijdstippen waarop er meer afleiding was. Zoals kantoorpersoneel, buschauffeurs en hockeyers.
Een week of 2 geleden liep ik met Jet alleen langs de weg tijdens de ochtendspits. Groepjes scholieren met (naar Jet haar idee) te veel geluid, vond Jet spannend waardoor ze blafte. Sinds die tijd loop ik bijna iedere dag een stuk langs de weg. Dit doe ik na de ochtendspits, zodat het een succeservaring is.
- Andere honden: het lukt steeds vaker dat Jet bekende pups nadert zonder blaffen. Ter aankondiging van het spelen met pups, leg ik een kleed van een van de honden in de bijkeuken.
Tijdens een wandeling was ze 2 keer stil bij het zien van een andere hond op ongeveer 100 meter afstand. Het grootste succes was afgelopen vrijdag met Tjibbe. Dit was de eerste keer dat ze aangelijnd een hond op kleinere afstand zag en stil was.
De uitvoering van het oefenen van het parallel lopen met Pien blijft beperkt tot hooguit 1 keer per week. Als we het oefenen gaat het wel naar wens; Pien is al op het veld als Jet naar buiten komt. Ze kijkt tussendoor, maar is stil.
- Bench: vanochtend ging ze na een half uur scharrelen uit zichzelf in de bench liggen! Dit zijn nog uitzondering, maar komt wel vaker voor. Ik click haar als ik het zie in de werkkamer en verwacht dat ze de bench in gaat voor een oefenmoment.
- Paarden: door haar schrik van het sprintje van het logeerpaard, was voor Jet de lol van de paarden af. Het logeerpaard staat sinds een week bij zijn nieuwe eigenaar, maar Jet vermijdt onze paarden nog het liefst. Ze is stil, maar loopt terug de bijkeuken in als de paarden achter het hekje op het veld staan. Als de paarden op mij af lopen, gaat Jet achter of tussen mijn benen staan. Of als het haar echt teveel wordt, loopt ze naar hekje bij het huis.