3-4-2013 wormonderzoek

Wormen
Uit het ontlastingsonderzoek door wormbestrijding.nl bleek dat Jet geen wormen heeft. De Verm-X doet zijn werk. Over een paar maanden herhaal ik de test om te weten of ze zonder de reguliere wormkuur kan.

Wandelen
Samen met Pien hebben we voor Jet op een nieuwe locatie gewandeld. Het eerste stukje vond Jet wat spannend, wat te zien was aan haar wat lagere houding en steun zoeken bij Pien en mij. Ze liep voor het eerst een betontrap met 10 treden op. De trap op deed ze voor de helft met sprongen, de trap af deed ze heel gecoördineerd.
In het hoge riet ging Jet helemaal uit haar dak tijdens het rondjes rennen en springen. Tussendoor was ze Pien en mij tussendoor af en toe kwijt als we tussen de rietpollen verstopt zaten. In het begin rende ze ons 30 meter voorbij, later in de wandeling zocht ons dichterbij. Om Jet te laten herstellen van het rondjes rennen, zijn we bovenop de dijk gaan lopen. Daar vond ze de rust om te snuffelen en te kalmeren.

Langs de weg lopen

Bijna dagelijks loop ik een stuk langs de weg met Jet. Samen met Pien is dit geen succes omdat Jet dan geen rust heeft om te snuffelen, waardoor de lijn snel strak staat.
Als ik alleen met Jet wandel doet ze minuten over het besnuffelen van de eerste meters. Daarna loopt ze sneller door. Soms wil ze dan zo snel dat de lijn strak komt te staan. Met opzij stappen en uitnodigen, is ze vrij makkelijk weer terug te krijgen. Daarna lijkt het ze zich beter te herinneren dat we samen wandelen. Tussendoor sta ik een paar keer stil om even te oefenen.
Jet begrijpt goed dat het ik wil dat ze in de berm loopt. Als ze wel het fietspad op stapt, blokkeer ik haar met de lijn en laat ze zich terug uitnodigen in de berm. Ze bleef zelfs in de berm lopen terwijl een bekende vanaf de fiets ons groette.
Als pauze en contactmoment vindt Jet het fijn om tegen me aan te staan als ik op mijn hurken zit. Vanuit deze positie observeert ze alles om zich heen en lijkt ze te genieten van de aandacht en aaien.
De lengte van de wandeling hangt af van Jet haar dag en wat er onderweg is en gebeurt.  Soms loopt de spanning al snel op (te herkennen aan haar hoge houding en strakkere manier van bewegen) en gaan we na 30 meter berm terug naar huis. Andere keren komen we tot aan het bosje richting Aduard.