5-7-2013 winkelcentrum

Tweede rondje in het winkelcentrum

Gister heb ik Jet zonder Pien meegenomen naar opticien Moritz Schelwald in het winkelcentrum. Doordat Jet zonder Pien liep, nam ze alle tijd om te snuffelen (als Pien door loopt, doet zij dat ook eerder). Maar had ze het snuffelen waarschijnlijk ook meer nodig om zichzelf te kalmeren. Vanwege de vele geuren bleef ze vrijwel zonder hulp langs het gras en op het smalle stoepje lopen.
De vorige keer liep ze op het betegelde stuk langs de winkels, vooral achter Pien aan en had ik weinig contact. Deze keer heb ik haar met behulp van mijn hand aan de kant van de winkels laten lopen, zodat de afleiding van een kant kwam. Met veel clicken lukte het aardig om aan een slappe lijn bij de opticien uit te komen. In de winkel maakte ze uit zichzelf een paar keer oogcontact en ging ze uit zichzelf zitten.
Op de terugweg was het ritueel en de route hetzelfde. Toen we bijna terug waren, bleef ze bij een auto staan om te snuffelen. In de 2 seconden dat ik me afvroeg of dit wellicht een auto van een cursist was, liet de Engelse Bulldog in de auto zich zien en horen. Jet blafte mee en had haar rugharen recht overeind staan. Na een paar meter lopen ging ze bij een boom snuffelen en vloeide de spanning snel weg. Bij thuiskomst heeft ze op deze ervaring een paar uur liggen slapen (terwijl ze nog geen kwartier uit de auto is geweest).

Wachten in de auto
In de vakantie gaan Jet en ik naar een 3 daags zomerkamp gebaseerd op kalmerende signalen. Bij aankomst is het de bedoeling dat de honden in de auto blijven. Heel logisch, ik vraag het niet voor niets ook aan de cursisten. Alleen heb ik dit de afgelopen periode hooguit eens per 2 weken geoefend bij de dierenartsenpraktijk, met Pien ook in de auto. 
Het zomerkamp is een goede aanleiding dit vaker te oefenen. Om de dag laat ik haar na de wandeling 5 tot 15 minuten in de auto, meestal is Pien er bij. Ze lijkt geduldig te wachten. Ze is in ieder geval stil, soms ligt ze, maar meestal zit ze rustig te kijken of ik er weer aan kom.  

Pien en Jet
De dames genieten nog steeds van elkaars gezelschap. Pien tollereert veel van Jet, zoals het tegen haar aan liggen op haar kussen onder de werktafel.
Vandaag volgde Jet voor het eerst Pien haar voorbeeld, door buiten onder het trapje te gaan liggen terwijl ik met de paarden bezig was. Ze liep eerst een paar keer op en neer tussen mij (naast een paard) en Pien. Daarna koos ze er zelf voor om naast Pien te gaan liggen, met haar kop op de grond.

Alleen in huis
Vandaag is Jet een uur met Pien los in huis geweest. Tussendoor hoorde ik haar blaffen nadat een andere hond buiten blafte. Dit duurde een paar minuten, daarna was ze stil.
Als Jet tijdens lessen andere honden hoort blaffen, bouwt ze spanning op en reageert ze vaak door ook te blaffen. Dat kan ze soms lang volhouden. Onze strategie is zoveel mogelijk proberen te voorkomen, door op tijd de radio aan te doen en de ramen te sluiten. Als ze een enkele keer in het blaffen blijft hangen, loop ik de bijkeuken in met de hoop dat ze stil wordt. Soms werkt het. Voorkomen blijft de beste strategie.

Jet en de katten
Sinds een paar weken heeft Jet geen lijntje meer aan haar tuig hangen in huis. Wel blijft het opletten met de katten en houden we Jet indien nodig even vast aan haar tuig. Die maken het haar ook regelmatig lastig, door volledig hun eigen gang te gaan (en bijvoorbeeld midden in het pad gaan liggen of zitten, of miauwend langs lopen). Als de katten op de bank of stoel liggen en Jet negeren, kan Jet ze passeren. Na de lessen is dit meestal niet meer haalbaar. Aangezien Jet dan al een half uur tot uur buiten is geweest tijdens de paardenronde, ligt ze dan in de bench in de werkkamer. Naar mijn idee heel ongezellig, maar Jet valt snel in slaap.