8-7-2013 zwemmen

Verleiden
Op de foto is te zien hoe Jet (met haar dikke zwarte neus) Paul voor de bank verleidt. Ze ligt graag op het kussen dat voor de bank ligt of op het schapenvachtje voor de houtkachel als deze buiten gebruik is. De laatste twee avonden lagen de katten op de bovenverdieping van de hitte te genieten. Daardoor viel Jet beide avonden in de kamer in slaap. Dat is nu nog een uitzondering!

Spel met Joppe
Zaterdag was Joppe per ongeluk mee naar de theorieles van de basiscursus. Dat was een mooie aanleiding voor een leermoment over lichaamstaal en gedrag. Jet was al los op het veld en naderde Joppe zonder geluid terwijl hij achter het hekje stond. Ondanks dat ze hem zeker 6 weken niet heeft gezien, herkende ze hem schijnbaar direct. Heel fijn, alleen minder interessant als leermoment voor de cursisten. Joppe en Jet hebben heerlijk gespeeld. Voor Jet (en mij) een fijne voorbereiding voor de 3 uur die ze daarna alleen was tijdens de wandellessen op locatie.

Andere honden
Vandaag hoorde Jet de blaffende honden van iemand die zijn honden uitliet door ze uit de auto te laten en zelf in de auto te blijven zitten (zucht...). Ze keek op, maar kon ze door het hoge gras op dat moment niet zien. Ze was makkelijk uit haar attentheid te halen, doordat ik een stukje met haar opzij liep.
Later kon ze de honden wel zien, maar op een meter of 100. Ze keek rustig, liep door en bleef stil.
Aan andere hond die ons naderde naast de fiets, heb ik vermeden omdat ik weet dat een hoge snelheid voor Jet spanningverhogend is. Ik ben het veld in gelopen. Omdat Pien daar al liep, was Jet met haar aandacht daarop gericht en heeft ze de hond niet gezien, maar daarna wel geroken. Ze volgde een heel stuk zijn spoor, daar heeft ze geen speurles voor nodig.

Buidel apporteren
Bij gebrek aan jaszakken, loop ik nu vaker met een klein buideltje met voer. Na een paar keer begreep Jet al dat ik bedoelde dat ze het buideltje zoekt, oppakt en terug brengt. Ik ben dichtbij begonnen en kon het buideltje vandaag 10 meter weg gooien. Voor Pien was dat een meerjarenproject. Maar omdat ik dit nu met Jet doe, vindt zij het ook weer leuk om te doen.

Zwemmen
Voor Jet hoeft het geen zonnig weer te zijn om te zwemmen. Ze zwemt gewoon op en neer in een brede sloot, puur omdat ze dat zelf wil. Vandaag heeft ze voor het eerst een stok uit het water geapporteerd, dat vond ze erg stoer van zichzelf en wij ook.