14-7-2013 grenzen testen

Tent
Tijdens de summercamp slapen (hoop ik) Jet en ik in een tent. Ter voorbereiding hebben we de nieuwe tent opgezet. De grootste uitdaging was Jet! Ze wilde op de tent doek liggen tijdens het uitrollen, in het doek happen bij het inschuiven van de stokken, er onderdoor lopen tijdens het opzetten en er in liggen zodra de tent stond. De minitent in de nestperiode heeft schijnbaar een positieve indruk achter gelaten. Als ze komend weekend stil blijft als ze buiten de tent iets hoort, slapen wij dit weekend gezellig samen in de tent.

Grenzen testen

Ik noem het geen puberen omdat dat klinkt als strijd, wel test Jet de grenzen. Dat is het duidelijkste zichtbaar als ik wil dat ze gaat zitten voor het aan en af doen van de lijn. Ze weet wat de bedoeling is, ook zonder dat ik het verbaal vraag. Het zitten voor het aan doen van de lijn voordat we gaan wandelen, ging voorheen direct of binnen 10 seconden. Sinds de afgelopen weeek kan het soms letterlijk 5 minuten duren voordat ze besluit om te gaan zitten. Als ik op tijd sta, stelt ze daarmee mijn geduld wel op de proef. Afhankelijk van haar kalmerende signalen en mijn geduld, kies ik voor wachten (gecombineerd met weg kijken, gapen, adem halen) of laat ik haar even in de hal of bijkeuken. Als ik daarna terug kom, zit ze meestal. Anders herhaal ik het ritueel.
In de auto duurde het in het begin ook heel lang voordat ze ging zitten. Nu weet ze dat het in haar belang is om vlot te gaan zitten en me aan te kijken en doet ze dat veel vlotter.
Het zitten bij de rand van de weg voor het oversteken, is door de afleiding (en motivatie...) nog wel moeilijker. Als Pien al wel zit, geef ik haar soms al toestemming om over te steken. Grote kans dat Jet dan binnen 3 seconden zit en me aankijkt omdat ze achter Pien aan wil. Waar ik de conclusie op baseer dat Jet heel goed weet wat de bedoeling is, maar haar motivatie om te gaan zitten soms laag is. Het kijken en opsnuiven van geuren is voor haar op dat moment afleiding en belangrijker.

Andere honden
Zaterdagavond liep ik nog even een stukje in een rustige woonwijk in het dorp. Hier is een groot veld waar ik vaker een rondje loop.
Deze keer liep een man met een Dwergpincher ons in stevig tempo tegemoet. Door de schermer (en het formaat van het hondje) twijfelde ik of hij met een hond liep. Op het moment dat ik het zag, zag Jet het ook. Ze blafte direct en vol overgave, ik denk mede door het hoge tempo van de man en doordat hij onze kant op liep. Ik kreeg haar niet uit het blaffen op het uitnodigen met mijn hand. Ik heb haar bij haar tuig gepakt en mee genomen naar de andere kant. Nadat een meter of 5 was ze weer stil. De man passeerde mij achter de bosjes langs, ik ben langs de andere kant langs gelopen zodat ze elkaar niet zagen. Jet pakte daarna een stuk van het spoor van het hondje op.

Vandaag zag ik een kruising Berner Sennerhond op afstand lopen. Jet had hem nog niet gezien of vond het prima op die afstand. Omdat de mensen in de richting liepen die ik in gedachten had, heb ik even een lus gelopen achter het hoge riet. Bij terugkomst ging ik er vanuit dat ze door gelopen waren, maar bleek dat ze net opstonden van een bankje op 50 meter afstand. Jet zag de hond nu wel en was me te snel af. Ze rende blaffend tot halverwege de hond (die gelukkig rustig rond bleef lopen en snuffelen, de eigenaren liepen ook rustig door). Ik ben opzij gelopen voor het geval ze om zou kijken en ik haar op het idee zou kunnen brengen mijn kant op te komen. Roepen heeft in deze situatie nog niet het gewenste effect. Jet bleef een paar seconden op afstand staan blaffen en koos er daarna voor stil en in een boog naar de andere hond te lopen. Aan haar houding en gedrag was te zien dat ze het erg spannend vond, maar ik was al lang blij dat ze stil was en naar een oplossing voor zichzelf zocht. Uiteindelijk heeft ze even aan de hond gesnuffeld, daarna kwam ze naar me toe gesprint. Ondanks het blaffen en de spanning, was het mooi om te zien dat ze het positief voor zichzelf heeft afgerond. Met dank aan de rust bij de andere hond en eigenaren!