21-7-2013 summercamp zondag

Summercamp zondag

Na het gezellig samen wakker worden, heb ik voor Jet de schuif van de kennel open gezet. Op het filmpje is te zien hoe Jet vanuit de opening over het trainingsveld uitkijkt.
Ze reageerde deze ochtend minder sterk op het binnen komen van de instructeurs en cursisten. Nadat alle honden op het veld waren, hadden wij de ruimte om naar het kantoor te lopen. Daar heeft Jet liggen slapen terwijl ik in het bos mee keek en deed bij het zoeken van een iemand. Bij terugkomst hebben we met Jet gespeurd (zie filmpje onderaan), dat ging erg leuk. De geur pakte ze goed op! Bij het zoeken naar mij en daarna naar Ellen, durfde ze niet door de bosjes, maar verwees naar de plek waar we zaten. Op de heenweg bleef ze (stil) snuffelen terwijl er geblaft werd. Op de terugweg blafte ze vol overgave, maar draaide met me mee terwijl ik het pad naar het kantoor opliep.

Daarna stond het verloren apport op het programma. Door de warmte hebben de anderen dat slechts kort geoefend. Voor Jet is dit een leuke oefening om thuis mee aan de slag te gaan. Vanwege de hitte werd het middagprogramma beperkt tot zwemmen zonder spelletjes. Jet en ik gingen voorop naar het water. Om de andere honden achter ons langs te laten passeren, wilde ik haar over een metalen brug meenemen. Dat vond ze in eerste instantie een slecht idee vanwege de metalen roosters als ondergrond. In tweede instantie begreep ze dat ze aan de rand over de smalle dichte metalen plaat kon lopen; een overwinning!
Nadat de andere honden in het water waren, zijn we tot een meter of 50 genaderd. Ze wilde niet uit zichzelf het water in dus ben ik haar voor gegaan. Ze blafte een paar keer terwijl ze in het water stond, maar het lukte wel om haar er uit te halen en tot zwemmen te verleiden. In de tijd dat we aan het wachten waren, kwam er een man op een brommer uit het bos met een los lopende Amerikaanse Stafford. De hond rende op Jet af, maar dankzij het opsplitsen door Tilly draaide hij op 2 meter van Jet af. De eigenaar was zich van geen kwaad bewust. Jet viel niet uit het blaffen te halen, maar het was precies de situatie waarover Tilly en ik het net over had en hoe te handelen en daardoor toch leerzam.

Bij terugkomst heb ik er voor gekozen om de BBQ ter afsluiting aan me voorbij te laten gaan. Voor Jet was het meer dan genoeg geweest en we hadden een autorit van 3 uur voor de boeg. Voor mij was dat afzien omdat de temperatuur in de auto niet verder dan 35 graden wilde zakken. Jet heeft de hele rit languit op het matras liggen slapen en liep bij de plaspauze na 10 meter zelf terug naar de auto.

Bij thuiskomst zag ik Pien voor het eerst Jet gericht begroeten! Pien was erg blij dat we weer terug waren. Jet heeft de rest van de avond en vandaag liggen slapen. Ondanks dat Jet in haar hele leven nog niet zoveel geblaft heeft als tijdens de dagen op het Summercamp, woog dat op tegen de waardevolle leermomenten en nieuwe ervaringen. Voor mij was het heerlijk om cursist te zijn bij zoveel attente en geduldige instructeurs. Daarnaast heb ik ook nieuwe dingen gehoord en gezien, en inspiratie opgedaan voor Jet en de lessen.