4-9-2013 boswandeling

Andere honden in het bos

Vanochtend heb ik met Jet, Pien en een vriendin in het bos gewandeld. We hebben van de wandeling en spelende eekhoorns genoten! Natuurlijk kwamen we ook andere honden tegen. De eerste al terwijl we naar de parkeerplaats reden. De hond zien, was voor Jet reden om te blaffen. Ook nadat de hond uit zicht was, maar zij hem nog rook, bleef ze nog wat mopperen terwijl we op afstand stil stonden met de auto.

De tweede hond passeerde de auto en stond kwispelend bij de achterklep, ondanks twee (Pien vond ook dat ze zich moest laten horen) blaffende honden. De eigenaar zei tegen haar hond 'Altijd interessant welke honden er uit de auto komen, laat ik je even aan de lijn doen'. Waarop ik aangaf dat mijn honden niet uit de auto kwamen zolang ze blaften en waarschijnlijk niet stil gingen worden zolang haar hond bij de achterklep stond. Dat ik er tussenin stond, was niet kalmerend genoeg voor Jet. Pien en Jet waren na het weg lopen van de Labrador snel stil. Jet wist niet hoe snel ze moest gaan zitten om uit de auto te mogen en het spoor van de Labrador te volgen. Hij was al uit zicht, dus een oefenmoment met hem op afstand zat er niet meer in.

Terwijl we wandelden waren er in de verte vrijwel non stop honden aan het blaffen. Jet reageerde daar niet zichtbaar op. Ze had het te druk met snuffelen en Pien en ons in de gaten houden. Ze bleef netjes in de buurt, al is het hier komen bij het onverwacht naderen van een auto nog niet snel genoeg.
We passeerden percelen met paarden en koeien zonder geluid! Na het passeren van de koeien reageerde Jet zich wel even af op Pien door met haar bek te doen alsof ze uitdaagde tot spel. Een tel later liep ze bij Pien weg, schudde zich uit en liep met ons mee. Dat had ze goed opgelost voor zichzelf.

Een stuk verderop naderde twee Ierse Setters ons van achter. Ik hoopte de afstand groot genoeg te houden door verder te lopen, maar ze liepen achter ons aan. Op 20 meter afstand zag Jet ze en liep blaffend op ze af. Na het naderen op 5 meter, kwam ze stil achter ons aan. De andere eigenaar riep haar honden en wij liepen door, waardoor ze geen contact meer heeft gemaakt.
Daarna kwam een ruiter met jachthond ons tegemoet. We liepen opzij een parkeerplaats op. Ook nu liep Jet blaffend naar de andere hond (die samen met de ruiter stil stond), na een rondje om de struiken via ons zocht ze de hond opnieuw (blaffend..) op. Zodra ze snuffelde was ze stil. Ze heeft even met deze hond rond gelopen, waarbij zichtbaar haar spanning afnam (ik heb ondertussen uitgelegd waarom ze blafte en ruiter bedankt voor stil staan en geduld).
De ontmoeting met twee andere honden van een eigenaar liep vergelijkbaar. Een van de honden liep door, de terriër bleef staan om te snuffelen.
Onder deze omstandigheden was dit het best haalbare. Hopelijk haalt Jet hier de les uit dat de ontmoeting met deze honden minder spannend was, dan ze op voorhand vreesde.