22-9-2013 verharen en borstelen

Verharen en borstelen

Jet was al een tijdje bezig met het los laten van oud haar, wat iedere dag resulteerde in vele plukken wit haar in huis. Tot nu toe lukte het niet om met het borstelen verder te komen dan een of twee halen. Deed ik het langer dan hapte ze naar de borstel of mijn hand.
Vorige week zaterdag liet ze het onverwacht toe dat ik haar kamde terwijl ze op een bot kauwde wat ik vast hield (samen ‘kluiven’ vind Jet nog leuker dan alleen). Met plukken kwam het haar er uit, zie foto. Het lukte om haar rug en zijkanten te borstelen, zonder happen. Hierdoor leek ze na afloop een stuk dunner.
Een paar dagen geleden deden we een tweede ronde, deze keer buiten…. Ook nu met een kluif als afleiding, maar bij haar broek en staart ging ze happen. Haar vacht was hier erg vol en in de broek zaten een paar klitten. Die probeerde ik al langer met mijn vingers er uit te halen, wat lukte als de zon en maan goed stonden. Om de vacht van de broek en staart wat losser te maken zodat ik er met de kam makkelijker door kon, borstelde ik de afgelopen die delen kort met de pinnenborstel.
Vandaag heb ik het lot een handje geholpen. Nadat Jet een paar uur in de bench had geslapen, heb ik haar mee naar buiten genomen. In de wei heb ik haar een verse bullenpees gegeven. Zij kauwde aan ene kant, ik hield de andere kant vast zodat ik de bullenpees soms wat aan kon trekken om de aandacht op de bullenpees te houden in plaats van het kammen. Dat ging erg goed. Ondertussen kamde ik met mijn andere hand veel oud haar uit haar vacht. Voor de broek en staart was het handig om twee handen te kunnen gebruiken. Dit lukte omdat ze inmiddels uit zichzelf was gaan liggen om te kauwen. Ze liet het toe dat ik haar broek kamde mits ik dit met beleid deed zodat de kam er makkelijk door ging. Dus niet de hele breedte van de kam in het haar, maar alleen een puntje. Zo is het gelukt om de broek helemaal te kammen. Voor haar staart was nog meer subtiliteit nodig, maar ook dat is naar wens gegaan.
Nu vrijwel al het oude haar eruit is Jet oogt een stuk smaller en langer! En dit bevestigt wederom dat het werkt om te wachten tot de rijp is voor een bepaalde actie. Tot nu toe kwam ik niet verder dan twee halen met een borstel. Deze week is het gelukt om haar in drie etappes uit haar oude vacht te halen.