7-2-2014 behendigheid

Behendigheidles
Jet heeft nu 2 keer kort mee gelopen in de behendigheidles! Vooraf had ze gespeeld met Themba en Spot. Ondertussen liep herder Lena ook rond. Ze liep stil op haar af, snuffelde even en ging weer terug om te spelen met Themba en Spot.
Daarna heeft ze aan de lijn een rondje mee gelopen in de bak langs de behendigheidtoestellen. Het is te merken dat ze dat niet gewend is, doordat ze snel afgeleid is. De toestellen helpen haar om haar aandacht te verleggen. De paaltjes deed ze in de les voor het eerst terwijl ze rechtop stonden.
Vorige week heb ik ze zonder de afleiding geoefend. Ze dacht mee en leek wat minder blanco. Ik genoot er vooral van dat ze het leuk vond om te doen en voor meerdere oefenmomenten te porren was. Nu is het voor ons (net als voor de gemiddelde cursist) de kunst om het oefenritme er in te krijgen.

Pups
Het kwam zo uit dat Jet bij twee verschillend pupgroepen contact mocht maken met de honden. Ze zoekt haar weg in het uitnodigen van de pups, met haar ineens groot lijkende lijf. Het is mooi om te zien dat ze ontdekt dat het werkt om te gaan liggen als uitnodiging. Ze probeert soms met haar voorpoot uit te dagen, waar een deel van de pups op in gaan.
Gister trof ze ongepland een Boerboel pup van ongeveer 3 maanden. Ze was stil en na een snuffelmoment gingen ze spelen. Dat deden ze veel vanuit het liggen van Jet. Het was mooi dat ze ook bleef liggen als Bo even weg liep.

Stip
Ook met Franse Bulldog Stip had ze gister contact. Twee weken geleden heeft ze met hem kennis gemaakt, stil! Net als met Bo is het spel met Stip meer op een plek in plaats van rennen. En ook bij Stip zet Jet het liggen vaker in. Ik vind het mooi om te zien dat ze zich met het contact en spel zo aanpast aan het formaat van de andere hond.

Andere honden
Tegenover deze succes ervaringen, staan ook meerdere situaties waarin ze blafte naar andere honden. Een hond naast de fiets die ons tegemoet kwam en ik pas laat zag, verplichte me om alle spierballen in te zetten om te blijven staan.
Tijdens een wandeling in Appelbergen liep ze blaffend naar 2 honden die we tegen kwamen. Bij 1 hond lukte het me haar er uit te roepen en liep ze daarna stil mee. Het hielp dat deze hond parallel aan ons liep met bomen tussen ons in. Het succes van deze wandeling was dat ze stil was terwijl 11 honden van een uitlaatdienst dichtbij blaften. Het toppunt was dat Jet op een heuvel stond en vanaf daar de groep honden zag, ze stil was en op mijn roepen en doorlopen kwam.