26-09-2013 andere honden

Wandeling Zernike
Zondag troffen we ongepland een cursist met hond tijdens onze wandeling. Omdat Lady op ruime afstand liep, heb ik gebruik gemaakt van deze situatie en ben ik achter haar aangelopen. Op het moment dat Jet Lady zag (verdween voor haar een tijd achter het gras), blafte ze 2 keer en kwam daarna met me mee. Voor Jet een aardige score voor een onbekende hond. We zijn nog een stuk achter Lady aangelopen. Waarbij Jet momenten keek en uit zichzelf naar me toe kwam en tussendoor ook ging snuffelen.

Wandeling met Nika en Makker

Dinsdag had Jet een wandelafspraak in de buurt van Peize. Onderweg naar het zandpad liepen we langs een huis en blafte Jet. Ik wist en zag niet wat de aanleiding was en schoof het af op een spook. Ze kwam bij me terug, maar was er nog niet gerust onder. Omdat we geen andere keus hadden dan langs het huis lopen, liet ik haar aan de overkant van het pad laten lopen zodat de afstand ten opzichte van het huis groter was. Dat hielp Jet genoeg om stil te blijven. Eenmaal voorbij het huis begreep ik wat de reden was dat Jet blafte: er stond een rietdekker op het dak!
Daarna was het duidelijk merkbaar dat Jet haar emmer hierdoor flink gevuld was. Ze was onrustig en blafte kort bij het zien van Makker die voor ons uit liep. Op nog grotere afstand zijn we achter Nika aan gelopen. Eenmaal los sprintte Jet naar Nika. Hij liep nog aan de lijn om het Jet makkelijker te maken. Omdat Jet vrijdag bij de NAM zo goed oplette (nadat de piek van het spel af was), was ik nu overmoedig. Ik verstopte me tussen het riet en de bramen in de hoop dat Jet me kwijt was en op kwam zoeken. Dat was niet het geval..... Ze kwam pas mijn kant op nadat ook Nika los was.  Later in de wandeling kwam ze pas uit het spel terwijl de andere honden even vast gehouden werden.
Het was mooi om te zien dat Jet op sommige momenten Makker en Nika opsplitste door tussen beide door te lopen.

Oefenmoment met Sila
Gister had Jet een oefenmoment met Sila. Zij liep al een tijd in mijn zicht, maar Jet had dit niet door. Op het moment dat ze Sila zag, leek het of het Jet overviel waardoor ze 2 keer half blafte. Ze liet zich er makkelijk uithalen. Daarna kon ze naar Sila kijken en zelf bedenken dat ze met me mee kon lopen. Deze keer had Jet meer afstand nodig dan Sila. Ook was het voor Jet moeilijker als Sila keek of rende. Jet stond dan met een geheven poot naar haar te kijken. Bij gebrek aan bosjes had Jet ongeveer 100 meter nodig om niet meer Sila bezig te zijn. Op de terugweg pakte Jet het spoor van Sila op, zelfs over het asfalt van de parkeerplaats.

Oefenmoment met Loki
Het kwam zo uit dat Jet vandaag haar derde oefenmoment op een rij had. Omdat wij vroeger waren dan Loki, ben ik eerst een stuk de andere kant op gelopen. Dat kwam goed uit, want daardoor konden we de koeien voor ons uit laten lopen. Jet nam de tijd om ze met een slappe lijn te bekijken, kwam tussendoor naar me terug en liep parallel aan de kudde. Om het makkelijker te maken liep ik aan de overkant van de weg.
Ondertussen had Jet geroken en gezien dat Loki voor ons uit liep. Zowel Loki als Jet keken op sommige momenten naar elkaar en hadden beide besloten dat ze naar elkaar toe wilden. De grotere afstand, zigzaggen, uitnodigen, afleiden en uit zicht gaan werkten allemaal voor korte tijd. Daarom ben ik weer terug gelopen naar de auto. Ondanks dat ze Loki nog wel kon zien, gaf dat Jet voldoende ontspanning om te snuffelen en de buidel te zoeken.
Achteraf waren 3 wandelafspraken wellicht wat veel. Het was eleganter geweest om tussendoor pauzedagen te hebben, maar het kwam nu anders uit. Ondanks dat er nog van alles bij te schaven valt, zitten er voor Jet (en mij...) genoeg leermomenten in.