13-10-2013 1 jaar, deel 4

Oefenen

Lijn
Het lopen aan de lijn gaat naar mijn wens. Van huis naar de auto, langs de Friesestraatweg en in situaties met mensen loopt Jet aan een vrijwel altijd slappe 3 meter lijn. In de wandeling loopt Jet los als het kan of aan de 10 meter (sleep)lijn als er verkeer is. Zonder afleiding lukt het de lange lijn slap te houden. Met afleiding van Pien of een andere factor is dat geregeld niet het geval. Meestal is het genoeg voor Jet om lichte spanning op de lijn te voelen, om daarna terug te lopen. Gemiddeld is in iedere wandeling de opwinding wel een keer zo hoog dat de lijn echt strak komt te staan en ik me schrap moet zetten. En helaas overkomt het me gemiddeld nog 1 keer per week dat ik te traag of Jet te snel is en ze me van mijn plek trekt en of mijn arm uit de kom wordt getrokken.

Lijn aan of af doen
Tot aan de zomervakantie had Jet er regelmatig een paar of meerder minuten voor nodig om te gaan zitten om de lijn aan of af te doen. Sinds de zomervakantie gaat dat zonder aanwijsbare reden vlot. Het enige moment waarop het nog een paar minuten kan duren, is als er veel afleiding is. Bijvoorbeeld door op en neer lopende katten, Pien of Paul.

Stoep/berm
Sinds de zomer lijkt ze echt te begrijpen dat ze in de berm moet blijven lopen. Daar ben ik erg blij mee en is veel sneller gegaan dan verwacht! Op locaties met weinig verkeer gebruik ik de 10 meter lijn als sleeplijn. Zodat ik indien nodig een noodrem heb als er een auto aan komt of ze toch nog de weg op wil lopen.

Zit
Het kwartje is gevallen dat het de bedoeling is om voor het oversteken te zitten. Ze kan en doet dit zonder commando. De snelheid waarmee ze dit doet wisselt van een halve seconde tot een paar minuten. De gemiddelde nadenktijd is een stuk afgenomen in vergelijking met een half jaar geleden.

Oogcontact
Oogcontact maakt Jet buiten regelmatig uit zichzelf, de beloning is oogcontact terug, een lach of braaf. Ze zoekt ook vaak uit zichzelf fysiek contact al dan niet gecombineerd met oogcontact. Ze komt dan naar mij (of iemand anders) toe lopen en parkeert zich dan met haar zij in langs je benen. Voor haar maakt het geen verschil of ze nat is of niet, voor mij wel.....

Naam
Het clicken op haar naam gaat goed. Al blijft voor mij de kunst op haar naam op een gepast moment in te zetten. Roepen tijdens snuffelen is nog teveel gevraagd, maar met haar neus van de grond en tot een afstand van 10 meter, hebben we een hele redelijke score.

Liggen en blijven
De motivatie om buiten op mijn vraag te liggen, is ontstaan nadat ik heb gekoppeld aan het zoekspelletje. Sindsdien gaat ze geregeld binnen een seconde vol overgave liggen. Ook het blijven is door het zoeken snel vooruit gegaan. Tot 20 meter een halve minuut wachten is aardig stabiel. Als ze een goede dag heeft, kan de afstand groter voor het verstoppen van een voerbuidel of speeltje.

Verstoppen
Het verstoppen van mezelf durf ik sinds een maand of 2 tijdens alle wandellocaties, omdat Jet beter oplet en stabieler is met in de berm lopen. Als we zonder groepje lopen, zoekt ze me steeds sneller op. Totdat ze zo goed oplet, dat het me niet meer lukt me te verstoppen (het vlakke Groninger landschap helpt daarbij niet in alle rondjes). Als we met een groepje wandelen en de eerste ontlading is geweest, komt ze me ook opzoeken. Het duurt soms minuten, soms is het nodig dat de andere honden vast gehouden worden en soms komt ze direct.
Het zoeken en apporteren van een voerbuidel, stok, speeltje, petflesje, gevonden blikje of iets anders vindt Jet een geweldig spel. Het apporteren doet ze makkelijk uit zichzelf, ze is vaardig met haar neus en heeft een lange concentratieboog om het verstopte voorwerp te vinden.

Hier
Het kwartje van het hier komen met oogcontact valt eigenlijk pas goed in de afgelopen maand. Ik ben het meer gaan oefenen en meer op safe gaan vragen, samen met een buidel of speeltje gooien als beloning, heeft dat geholpen.

Plaats
In de aanleerperiode oefende ik dit regelmatig en deed Jet dit rustig en stabiel vanaf een paar meter. Daarna is de klad er in gekomen en vraag ik het alleen voordat ze haar maaltijden in de Kong krijgt. Ze heeft dan een halve minuut nadenktijd nodig voordat ze in de bench gaat liggen. Het is er nog niet van gekomen om hier gericht aandacht aan te schenken door het vaker te oefenen.

Plankje
Het kwartje is bij Jet aan het vallen om op mijn vraag het plankje als target met haar poot aan te raken. Als Pien vindt dat Jet te lang nadenkt, doet zij het voor! Voor Jet volgt na de click eten of de bal. Ik click haar voor het terug brengen van de bal, waarna zij de bal los laat. Zo oefenen we ondertussen op een passieve manier het los laten. Tunnel
De tunnel staat altijd op het veld. Jet loopt er soms uit zichzelf door heen. Af en toe vraag ik het van haar, ze neemt de tunnel dan foutloos als deze kort staat. Het is niet zo dat Jet de tunnel zichzelf aanleert doordat ze de mogelijkheid heeft er dagelijks door heen te lopen.

Slalom
In de herfstvakantie hebben we een begin gemaakt met het aanleren van de paaltjes. Als start heb ik 2 paaltjes schuin in het gras geprikt. Het duurde 2 oefensessie en een nacht bezinktijd voordat ze door had wat ze deed, in plaats van achter mijn hand aan te lopen. Daarna heb ik er 2 paaltjes bij geplaatst, dit pakte ze goed op. Als beloning kreeg ze na de click een bal.