9-11-2013 pauw


Pauw
Twee weken geleden is er een pauw aan komen vliegen. Jet is gefascineerd en wil er graag achteraan lopen, de pauw waggelt dan voor haar uit, waarbij de afstand ongeveer een meter blijft. Als hij stil blijft staan of in haar richting komt, deinst ze terug. Als het de pauw te lang duurt, zoekt hij een uitvlucht over een hek of sloot. Voor ons is het nu de kunst om op te letten, zodat wij de pauw eerder zien dan Jet. En Jet op genoeg afstand te houden dat ze kan kijken zonder achter hem aan te willen lopen.  

Zalm
Ter variatie van haar voer en uitdaging kreeg Jet laatst zalm. Daar werd ze een 'echte hond' van: de zalm moest eerste meerdere malen dood geschut worden, voordat ze er stukken vanaf trok om op te eten. Om onszelf het visaroma te besparen, vond dit ritueel buiten plaats.

Andere honden

Afgelopen zondag heeft Jet met Bäri gespeeld en gewandeld. Onderweg kwamen we vier andere, vreemde honden tegen. Jet was naar alle vier de honden stil! Ze heeft ze ook allemaal begroet (was haar eigen idee, van mij had ze ook door mogen lopen) en sommige daarna uitgedaagd tot spel. Een van de honden snauwde haar af op het moment dat Jet in de buurt van de bal kwam. Jet begreep de boodschap en kwam na even nadenken bij me terug. Een erg geslaagde wandeling gezien het contact met andere honden.

Gister hebben we met een groepje bij de NAM gewandeld. Jet was naar mijn idee te opdringerig naar Sila. Hun contact was daarom van korte duur.
Het eerste contact met de andere honden uit het groepje blijft ze wat spannend vinden, na een paar minuten wandelen is dat voorbij. Het succes van deze wandeling was dat ze me meerdere keren uit het spel op kwam zoeken als ik uit zicht was. Ook liep ze op het eind met me mee terwijl Maya de andere kant op liep. Tot slot zag ze een andere hond op afstand en bleef ze stil terwijl we weg liepen.

Behendigheid
Jet loopt de meeste lessen van behendigheid los rond als het parcours wordt opgezet. Het was er tot nu toe nog niet van gekomen de hindernissen te oefenen. Afgelopen dinsdag liep ze uit zichzelf de schutting op! Erg leuk natuurlijk, al was zij zich weinig bewust dat dit een nieuwe ervaring was. Het verbaasde me niet dat ze het zo uit zichzelf deed, want de voorbereiding hiervan oefent ze bijna dagelijks tijdens het klauteren over hooipakjes. Hoe hoger hoe leuker, ook wiebelende pakjes deren haar niet.

Katten
Er zijn nog genoeg momenten op een dag waarop het contact tussen Jet en de katten sturing van ons vraagt. Daarnaast zijn er wel steeds meer momenten waarop het contact gewenst verloopt en onze enige taak is dat te bekrachtigen.
Deze week lag de grijze kat op de grond voor de houtkachel. Voor Jet was dat een grote uitnodiging om naar de kat te lopen. Nadat een van ons haar op de hand hadden uitgenodigd in onze richting, draaide ze nog een paar rondjes, om daarna uit zichzelf te gaan liggen! Het hielp dat de kat de uitstraling had zich door niets of niemand te laten verjagen.

Paarden
Vandaag liep Jet zonder mijn inmenging, stil langs de paarden terwijl ze allebei lagen. Het was te merken dat ze het nog spannend vond. Daarnaast was het ook mooi om te zien dat ze de situatie inmiddels voor zichzelf behapbaar kan maken door genoeg afstand te nemen. Later liep ze tot een paar meter naar de paarden om te snuffelen. De paarden bleven onverstoorbaar liggen.