8-12-2013 bench

Loops
Jet zit inmiddels in de laatste dagen van haar tweede loopsheid. Deze keer bloedde ze meer dan tijdens de eerste loopsheid. Daardoor moest ik nu een paar keer met een doekje achter haar aan. De eerste dagen was ze erg klef naar ons. De tweede week stond ze bij cursisten met een en later met twee poten op schoot... Dat deed en doet ze anders nooit en bleef gelukkig bij deze twee keer.

Plaats in bench
In het voorjaar heb ik Jet 'plaats' aangeleerd voor het liggen in de bench. In deze periode van oefenen, deed ze dat vlot als ik dicht bij de bench stond. Om de oefening te kunnen gebruiken, vroeg ik voor het voeren ‘plaats’ en kreeg ze na de click de Kong met Carnibest in of buiten de bench met de deur open. Hier heeft ze altijd lang over na moeten denken en spanning laten zien. Het vooruitzicht van haar maaltijd blokkeerde schijnbaar haar denkvermogen.  En of het idee dat ze misschien in de bench moest met de deur dicht. Waar ze zich overdag bij neer legt, maar van haar hoeft het niet. Voor het slapen loopt ze wel uit zichzelf de bench in.
In de hoop het plaats sturen voor het voer voorspelbaar te maken, heb ik dit maanden vol gehouden. Bij het zitten voor het aandoen van de lijn had ik immers ervaren dat ik heel veel geduld moest hebben en het kwartje na maanden viel. Aangezien er bij deze oefening geen schot in kwam, ben ik hier na de zomer ben ik hier mee gestopt.
Tussendoor vroeg ik wel eens 'plaats'  bij de fatboy van Pien. De eerste paar keer vond ze dat erg raar, maar na een paar keer vragen viel het kwartje. Daarna is het oefenen er bij gebleven (ja, dat gebeurt mij ook of juist).
Het plan om 'plaats' weer te gaan oefenen, aanscherpen en uitbouwen was er al langer. Ik voer het momenteel ook uit. Een van de redenen is dat Jet graag languit onder het bureau ligt (en overdag normaal gesproken niet meer in de bench ligt) en Pien kan er dan niet meer bij past. Pien is zo bescheiden dat ze dan terug loopt naar de fatboy in de keuken. Als Jet op een rolletje ligt, past Pien er nog wel bij. Dat doet ze als ik haar uitnodig. Om Pien meer kans te geven onder het bureau te liggen, probeer ik Jet te verleiden soms ergens anders te liggen. Ze ligt uit zichzelf graag naast de bench in de deuropening van de werkkamer. Dan heeft ze overzicht naar de keuken en de werkkamer en ligt ze naast de deur van de bijkeuken. Bij gebrek aan ruimte past er naar de bench en het bureau niet nog een los kussen. Daarom zou het handig zijn als Jet de open bench ook als ligplaats gebruikt. Als ik haar daar nu in wil hebben, gooi ik er wat lekkers in. Het zou makkelijk zijn om hier ‘plaats’ voor te kunnen gebruiken. Ik click haar nu weer voor spontaan gedrag (in de bench liggen) en dat pakt ze snel op. Ze ligt nu meerdere keren per dag korter of langer uit zichzelf in de bench met de deur open. Tussendoor vraag ik het ook 'op commando' als ik aan het bureau zit en dit gaat vlekkeloos. Nu is de kunst het oefenritme er in te houden zodat we met deze oefening een stap verder komen dan we waren.