9-12-2013 taart snuffelen

Eten
Op de foto snuffelt Jet aan de verjaardagstaarten van mijn moeder. Sommige mensen krijgen het er Spaans benauwd van, maar Jet wil (tot nu toe...) alles graag besnuffelen, zonder de intentie het op te eten of te pakken. Al heeft ze vorige week een hertengewei van cursist van een stoel gepakt. Dat is een hondenkluif en deze actie is haar daarmee vergeven.
Laatst had ik een zakje Runner worst even op de rand van het aanrecht gelegd, terwijl in naar de wc ging. Bij terugkomst realiseerde ik me dat ik de kat niet op het spek moet binden. Het zakje was onaangeroerd en Jet lag op 2 meter afstand.

Smelten
Jet en ik smelten samen letterlijk als we voor de houtkachel zitten en figuurlijk als ze naast of tussen mijn benen ligt! Ze heeft goed begrepen dat dit in haar functieomschrijving staat. Met veel plezier laat ze zich uitgebreid aaien en knuffelen of valt ze in slaap.

Zit vanuit af
In een grijs verleden was 'zit vanuit af' een oefening in het lesprogramma in de vervolgcursus. Een tijd geleden zag ik het iemand haar hond vragen en bedacht me dat Jet (en ik) dit ook leuk zou vinden. Tijdens een druilerige zaterdagavond heb ik er met Jet een begin mee gemaakt. Een dag later ben ik er mee verder gegaan. Jet probeerde van alles, het leek er niet op dat ze het begreep, maar het was goede hersengymnastiek.
Net als bijna alle andere honden associeerde Jet de oefening 'zit' met het naar beneden brengen van haar kont. Dat probeerde ze ook tijdens het liggen en lukte haar niet. Uiteindelijk ging ze met hulp van mijn lijf en hand eerst staan en daarna weer zitten. In het aanleertraject was dat zeker een click waard.
Onbewust heb ik de oefening een paar weken bijna weinig geoefend. In tussentijd is er schijnbaar wel wat een kwartje gevallen, want gister ging ze met een bewuste blik vlot zitten vanuit af! Lang leve het herderbloed.