13-1-2014 nieuwe honden (filmpje)

Nieuwe honden
Jet maakt bijna iedere week contact met nieuwe honden waarmee ze kan spelen. In de vakantie was het met de jonge Border Collie Evan van tuinman Jurre. Nadat Jet de tijd had genomen om de kat uit de boom te kijken en rustig kennis te maken o.a. door snuffelen, was ze klaar om te spelen.
Het was prachtig om te zien hoe mooi Evan en Jet aan elkaar gewaagd zijn. In snelheid, wendbaarheid en mate van ruwheid. Echt genieten vind ik hun onderlinge communicatie. Ze zijn een schoolvoorbeeld in het toepassen van kalmerende signalen om uit te dagen of juist de spanning af te laten vloeien.

Afgelopen week hebben ze weer met elkaar gespeeld. Jet herkende hem vlot, waardoor ze snel met elkaar gingen spelen. Omdat ze het spelen beide vol overgave doen, is de meeste er na 10 tot 15 minuten wel uit en hebben we ze uit elkaar gehaald. Jet accepteert dat makkelijk. Soms geeft Jet zelf aan dat het genoeg is, door in de waterbak te blijven staan. In het filmpje is te zien dat ze dat na de eerste keer spelen deed.

Oefenwandeling
Afgelopen week heeft Jet met Makker en Feline gewandeld. Het eerste deel aan de lijn was een goede leerervaring voor Jet. Ze had bij beide honden een paar momenten waarbij ze naar hun keek en er zelf voor koos om weg te lopen. Nadat ik haar los had gelaten, rende ze richting Feline. Halverwege bedacht ze zich, keek om en kwam mij opzoeken (ik zat uit zicht gehurkt aan de slootkant). Daarna hebben ze met zijn drieën gespeeld. Waarbij Jet het soms teveel drukte vond en bij mij kwam lopen of ging snuffelen.

Wandeling in hondenspits
In de vakantie bleken we tijdens het hondenspitsuur te lopen. We troffen 5 honden tijdens het rondje, waar we er anders geen of 1 zien. Door strategisch onze route te kiezen, lukte het alle honden op gepaste afstand en zonder blaffen te passeren (op 100 meter). De laatste hond was een teckel. Door over te steken was de afstand ongeveer 25 meter. Doordat Jet al genoeg indrukken had gekregen en de teckel frontaal passeerde, was deze afstand op het randje van haalbaar. Door het uitnodigen op mijn hand en clicken, lukte dit zonder blaffen. Op het moment dat ik dacht dat het passeren voorbij was, bleek de teckel  in mijn dode hoek in onze richting de weg over te steken. Dat was voor Jet teveel, waardoor ze een paar keer blafte. Na zoveel goede leermomenten in deze wandeling was het jammer dat we hiermee afsloten.

In het ritme
Jet had deze week nodig om weer in het ritme te komen. Vooral om er aan te wennen dat er weer andere honden op het veld waren. De afgelopen maanden was ze zonder spanning en stil als ik haar tussen of na de lessen ophaalde. Deze week had ze bij het naar buiten gaan meerdere keren haar haren omhoog staan en soms een losse blaf.
Aan de andere kant lijkt ze het ook te waarderen dat er weer cursisten (voor aandacht) met hun honden (voor spel) zijn.