21-2-2014 Balansweekend

Het balansweekend begon met het in etappes kennismaken van de honden. Om de spanning te beperken koos Agnes Degen van Pet Nanny voor de verrassingstactiek: de andere hond stond om de hoek of achter een haag. Dit hielp Jet in het voorkomen van het oplopen van haar onzekerheid en spanning. Bij 2 honden blafte ze kort, om daarna snel te herstellen. Met dank aan de sociale vaardigheden van de volwassen honden. De 2 duo’s waarmee ze kennis maakte vond ze spannender. Het mooiste contact was met Labrador Buddy, de erfhond van camping Boszicht. Het mannelijke equivalent van Kyra, net zo geweldig in zijn sociale vaardigheden.

Na het kennismaken maken buiten, stond het eerste theoriemoment gepland. Waarbij de 5 honden van de deelnemers los binnen waren in de zitruimte van de boerderij. Jet was stil bij het zien van de andere honden binnen. Het plan was dat Jet vanuit de keuken kon gluren, terwijl ik bij de deur zat. Daar was ze pas voor te porren nadat Tibbe ook bij haar in de keuken was.

Tijdens de bereiding van het avondeten door Hilda Jager van Hondenschool Groningen, had iedereen pauze. Jet en ik hebben in de blokhut de indrukken laten bezinken. Waarbij het opviel dat Jet stil was, terwijl er genoeg te horen viel (voorbij lopende mensen, blaffende honden). Wel had ik voor de rust het gordijn voor de glazen deur dicht gedaan.

Bora (zie foto), Tibbe en Jet waren bij ons aan de lijn in de deel tijdens het avondeten en –programma. Met afstand, geduld en een kluif ter afleiding legde ze zich daar redelijk bij neer. Voor Jet was het succes dat ze stil was! De avondactiviteit bestond uit het maken van een collage met illustraties die voor jou (positief of negatief) betekenis hebben binnen het contact met je hond. Om aan de hand daarvan het persoonlijke doel voor dit weekend helder te krijgen.

Na afloop ben ik met Jet naar huis gereden omdat ik graag bij Pien wilde zijn. Het was pittig om het weekend iedere dag 2 uur heen en terug rijden, maar de moeite waard voor Pien.