8-4-2014 oogspecialist

Oogspecialist

Half maart ben ik met Jet naar oogspecialist Christiane Görig in Vorden geweest. Een aantal weken daarvoor zag ik op beide ogen witte vlekken. Dierenarts Afke Abma verwees mij door naar oogspecialist.

Voor ons bezoek had ik de assistente van De Graafschap Dierenartsen gevraagd of het mogelijk was om zonder andere honden te passeren, naar de behandelruimte kon komen. Dat was geen probleem. Er heerste rust in het prachtige, lichte en ruime gebouw, en bij het personeel. Er was tijd om buiten met Jet een snuffelrondje te maken totdat de assistente ons van buiten op kwam halen en naar de behandelruimte bracht.

In de behandelruimte kreeg Jet ook de tijd en ruimte om te snuffelen en onderzoeken. Op het moment dat Christiane merkte dat het niet lukte om Jet stil op het puntje van de tafel te houden, ging ze op zoek naar een rustige assistente. Zij deed haar omschrijving eer aan! Het was geweldig hoe zij en Christiane vanuit rust en begrip contact maakten en hielden met Jet. Ze bouwden de onderzoeken in stapjes op en kondigden het aan. Jet vond het erg spannend om drie mensen zo dicht om haar kop te hebben, maar ze bleef op haar plek zitten, ondanks dat ze trilde van spanning.

De diagnose is dat de vlekken veroorzaakt worden door cholesterol neerslag. Waarschijnlijk door dezelfde oogziekte als Jet haar moeder heeft. Het kan zijn dat de vlekken groter worden, maar dat zal pas in de loop van de jaren zijn. Mochten de vlekken over het hele oog verspreiden en het zicht belemmeren, dan is het mogelijk om de ogen te opereren.
Bij het onderzoek bleek alleen dat ze een tweede ziekte onder de leden heeft, waardoor er lichte vlekken op de ooghuid ontstaan. De oorzaak hiervan ligt bij een auto-immuunziekte.
Voor beide symptomen heb ik oogzalven meegekregen. Ik was liever naar huis gegaan met als uitkomst dat de vlekken weg zouden trekken, maar helaas. Wel was het erg prettig dat alles super goed geregeld was in de dierenartsenpraktijk.  

Omdat Jet het kijken naar haar ogen in de loop van de weken erg vervelend en spannend was gaan vinden, heb ik haar eerst een week met rust gelaten. Daarna heb ik iedere dag geoefend met in haar ogen kijken. Op het moment dat dit beter ging, heb ik haar aan het tubetje oogzalf laten snuffelen en 'droog' geoefend met het tubetje bij haar oog. De volgende stap was een keer per dag zalven met de oogzalf die alleen op de huid moet. Na een paar dagen ben ik met de tweede zalf begonnen die in het oog moet. Eerst een keer per dag, daarna twee keer per dag. Zodat we nu drie keer per dag zalven.
Dat doe ik bij de achterdeur van de bijkeuken, voordat we naar buiten gaan. Ik laat haar eerst ruiken aan het tubetje. Ze heeft zelf bedacht dat ze bij de deur wil gaan zitten. Ik wacht daarom nu totdat ze dat uit zichzelf doet. Het zalven vindt ze niet leuk, ze ondergaat het. Soms komt ze al laag de bijkeuken inlopen omdat ze het zalven verwacht.

Na een maand zalven heb ik overleg met de oogspecialist om te kijken of we het af kunnen bouwen. De grijze prut 's ochtends in haar ogen is sinds het zalven verdwenen. Het lijkt of de vlekken in haar rechteroog witter zijn geworden en links gelijk is gebleven. Wordt vervolgd.....