11-5-2014 samen zijn

Zonder Pien
Zonder Pien merkte we hoeveel Jet naar haar toe trok. Voor ons ongemerkt, bleek Jet vaak juist naast of bij Pien te liggen in plaats van gewoon op haar kussen. Dat viel op vanaf het moment dat Pien er niet meer was. Jet lag de eerste weken steeds dicht bij ons. Na een paar tellen op het kussen, kwam ze weer naast ons liggen. Pas in de loop van de weken koos ze er voor om steeds iets langer op haar kussen te liggen.
In de keuken ligt ze nog steeds niet zo lang en vaak op haar kussen als in de tijd dat Pien (haar kussen) daar ook lag, maar het komt in de richting. In de werkkamer en in de kamer liggen de kussens (bijna) aan onze voeten. Zo ligt Jet het liefst. 

Samen zitten en liggen
In tegenstelling tot Pien is Jet er erg op gesteld om tegen ons aan te liggen. Het liefst ligt en slaapt ze tegen ons aan. Na een diepe zucht volgt snel ontspanning en diepe slaap. Samen op de grond zitten of liggen is voor Jet (en mij) het summum. Vanaf pup heb ik dit bewust met haar gedaan. In Pien haar puptijd volgde ik de roedeltheorie. Daardoor heb ik Pien o.a. van jongs af aan geleerd dat ze niet in het pad mocht liggen en kwam ik niet naar haar toe als ze op haar kussen lag.
In de loop van de jaren hebben Pien en ik dat los gelaten. Het heeft jaren geduurd (met bewust wennen), voordat Pien tijdens het liggen kon genieten als ik bij haar kwam zitten en liggen. Tot op het laatst had ze voorkeur aan het begin van de dag en trok ze zich 's avonds laat terug in zichzelf. Zo kwam het dat ik op haar een na laatste dag 's ochtends vroeg een half uur tegen haar rug aan heb gelegen. Waarin zij (en ik!) naar mijn idee genoot van het samen zijn en liggen.
Wel was Pien altijd te porren voor knuffels en aandacht als je zat en ze bij je kwam staan. Het is grappig om te zien dat Jet dezelfde strategie voert in het leslokaal: een rondje lopen langs de zittende cursisten. Er is altijd wel iemand die te verleiden valt tot een aai. En als het genoeg is op het kussen onder de tafel komen liggen.

Slaapkamer
Als Jet de keus had zou ze in de slaapkamer (op bed) komen liggen. Simpelweg omdat ze de behoefte voelt om bij ons te zijn. Daar waar ik in Pien haar tijd de rangordetheorie boven Pien haar behoeften en emoties stelde, ga ik nu uit van Jet haar ervaring. Pien was altijd erg graag in mijn buurt, maar had behoefte aan haar eigen persoonlijke ruimte. Zo lag of zat ze in de auto naast mij op de bijrijderstoel. Ze genoot van het samen op pad zijn, ze keek regelmatig naar me, maakte contact en wilde best een korte aai als ze zat. Maar als ze op een rolletje lag, wilde ze het liefst met rust gelaten worden. Jet is altijd te porren voor een aai.

Samen zijn
Bij Jet heb ik vanaf de eerste dag gekeken naar haar behoeften en emoties. Vanaf het eerste moment was dat nabijheid (dag 1 was mijn zone ten opzichte van Jet 1 meter). In de loop van de tijd heeft ze geleerd om momenten alleen of op afstand te zijn. Maar het blijft duidelijk dat het aangeleerd gedrag is. Vandaar dat ik denk dat ze de meeste ontspanning zou vinden als ze naast me kon slapen. Door de bijzonder steile trap is dit geen optie en moet ze het doen met een verdieping lager slapen.
Als alternatief zitten en liggen we regelmatig samen. Het is opvallend hoe ontspannen ze dan is. Het maakt haar niets uit of ik tegen haar aan of half op haar lig. Het samen zijn is waar we beide van genieten!

Uit zicht zijn
Het op afstand uit mijn zicht zijn, oefen ik nog steeds als de situatie zich daarvoor leent. Bijvoorbeeld dat ze op het trainingsveld wacht, terwijl ik voer voor de paarden klaar maak of iets van binnen haal. Ze wacht achter het hek en gaat daar zitten of liggen. Haar gerichtheid op ons is fijn. Mijn streven is ik dat ze uiteindelijk zoveel (zelf)vertrouwen krijgt dat ze in deze situaties niet meer wacht tot ik terug kom, maar lekker ligt of haar eigen ding gaat doen.
In het verlengde hiervan vraagt het alleen in de auto wachten nog steeds op de planning om te oefenen, maar schiet er nog bij in.

Gericht op ons
Jet haar gerichtheid op ons heeft ook zijn voordelen. Als we op het erf of in de wandeling onderweg zijn, is ze ook op ons gericht. Ze loopt meestal uit zichzelf in onze buurt en weer mee naar binnen (behalve als ze weet dat zij naar binnen moet en ik buiten blijf voor de lessen). Waar Pien op deze leeftijd af en toe een kwartier uit mijn zicht op jacht ging. Is Jet haar jachtervaring tot nu toe beperkt gebleven tot 2 keer een paar minuten uit mijn zicht op een haas jagen. Ook liet ze zich deze week op een paar meter terug roepen terwijl ze achter een hippende merel aan rende. Dat was een grote beloning waard!