26-5-2014 andere honden

Spelen met andere honden

Sinds Jet haar laatste loopsheid begin april, is het spelen met andere honden haar sneller te ruig en te veel. Als de andere hond naar haar idee te opdringerig of te ruig is, bekt, blaft en piept ze van zich af. Deze boodschap wordt door de andere hond meestal niet of half begrepen. Wat betekent dat de honden splitsen de enige optie is.
De laatste weken lijkt ze het iets beter te kunnen hebben. Daarbij is het voor haar een ondersteuning als Jet eerst los is en op haar moment naar de andere hond kan lopen.


Andere honden zien tijdens het wandelen

Afgelopen week hadden we per ongeluk twee geschikte oefensituaties. De eerste keer liep iemand met een Tervurense herder een rondje op het Zernike terrein. Daar ben ik achteraan gelopen. In eerste instantie rook Jet de hond, maar zag hem niet. Het verse geurspoor was voor haar genoeg om haar nek- en rughaar overeind te laten gaan en haar staart hoog te dragen. Tijdens het snuffelen vloeide de spanning af. Daarna ben ik met haar verder gelopen en heeft ze om de hoek naar de andere hond gekeken. Deze liep van ons af naar de auto op 100 meter. Jet bleef staan om te kijken en koos er zelf voor om opzij naar mij te lopen. Het lukte om dit 3 keer te herhalen voor dat de andere hond in de auto zat.
Tijdens de andere situatie passeerden 2 honden van dezelfde eigenaar ons op 100 meter afstand. Wij stonden haaks op hun route, wat Jet wederom de gelegenheid gaf te kijken en te kiezen. Deze keer bouwde ze minder spanning op omdat ze alleen keek en geen geurspoor had. Daarna hebben we deze honden gevolgd. Doordat de honden stukken uit zicht waren achter gebouwen, had Jet de tijd om te ontspannen en zich op andere zaken en geuren te richten. Doordat we nu meer tijd en afstand hadden, was het voor Jet makkelijker om met de situatie om te gaan.
Het zou erg leerzaam zijn als Jet vaker spontaan of gepland zo een positieve ervaring op kan doen met het zien van (vreemde) honden. Wie zich geroepen voelt om te oefenen, hoor ik het graag!