14-8-2014 aan het werk

Aan het werk

Zolang Jet bij ons woont, zeggen wij dat het voor Jet rustiger zou zijn als er geen bedrijf aan huis was en ze iedere dag een paar uur alleen thuis was. Dan zou ze helemaal tot rust kunnen komen door het gebrek aan prikkels. In de vakantie werd dat opnieuw duidelijk. Ze heeft echt bij kunnen slapen en herstellen. Ze was rustiger en vanaf de tweede week vaker (dagelijks) toe aan iets samen. Ze deed in huis dan uitgeslapen en zocht vaker contact met ons. Terwijl ze in een gemiddelde werkweek gemiddeld 1 of 2 dagen heeft waarin ze alleen behoefte heeft aan herstellen door te slapen en niet het erf af hoeft.

Sinds deze week is de vakantie afgelopen voor mij en daarmee ook voor Jet. Maandag was een computerdag voor mij, dat betekent een slaapdag voor Jet. Vanaf dinsdag stonden Jet en ik tegelijk 'aan'. Voor Jet betekent dit dat ze ook vanuit huis gespitst is op alle geluiden, bewegingen en geuren van cursisten en honden. Ze moet duidelijk weer in het ritme komen. Waar ze voor de vakantie eerder en makkelijker kon schakelen naar rust, blijft ze nu nog alert. Daardoor wordt haar lontje korter en kan ze minder hebben. Dat merken we in haar reactiviteit naar de katten en haar onrust. Gisteravond kon ze haar rust niet vinden tijdens de theorieles van de pups. Ook na de les duurde het een half uur (die ze vulde met knagen op oude botten en een hertengewei) voordat ze zich over kon geven aan liggen en slapen.
Daarom blijft de activiteit vandaag beperkt tot scharrelen op het erf en wat hersenwerkspelletjes. Verder vooral opladen door te slapen. Wat voor Jet het beste gaat als ik stil zit, het liefst met haar kop op mijn voeten.