28-8-2014 buigen

Buigen

In Pien haar jonge jaren heb ik haar op commando leren uitrekken in een spelboog. Behalve dat het voor ons beide leuk was om aan te leren en te doen, gebruikte ik dit kunstje om te illustreren hoe je met de clicker spontaan gedrag op commando kan zetten. Je kunt dit gedrag ook uitlokken met een snoepje, maar dat rekt de hond zijn spieren niet. Dit kunstje vraagt daarnaast veel timing van de eigenaar en is op die manier een goede oefening. Bij te vroeg clicken, rekt de hond zich niet helemaal uit en blijft te hoog. Bij te laat clicken gaat de hond weer staan of zakt door naar liggen. Kortom een leuke uitdaging.

Na 14 jaar samen met Pien de clicker aan cursisten uit te leggen en te demonstreren, ben ik nog steeds onthand zonder haar en zonder het kunstje buigen te kunnen laten zien. Daarom click ik Jet vanaf het begin van de vakantie (eind juli) op het uitrekken. In de eerste weken waren de clickmomenten beperkt tot een paar omdat ze zich niet vaker uitrekte. De vraagtekens in Jet haar ogen waren groot.
Sinds een paar weken begrijpt ze dat we haar clicken voor het uitrekken en zijn de vraagtekens tijdens het uitrekken weg. Op sommige dagen lukt het om haar een keer of 15 te clicken voor het uitrekken.
De laatste week zoekt ze na de click naar hoe ze nog een click kan scoren. Ze kijkt me aan, krabt, zit, ligt, maar het is nog niet in haar opgekomen om zich bewust uit te rekken. Dus net als de gemiddelde cursist wacht ik (een beetje ongeduldig) op het moment dat het kwartje gevallen is en ze zich bewust voor me uitrekt. Wordt vervolgd...