9-9-2014 yoga aanleren

We clicken gestaag door als Jet zich spontaan uitrekt of buigt. Ze denkt er hard over na. Soms doet ze het twee keer achter elkaar. Zodra wij voor de derde keer clicken op haar gaan letten gaat het mis. Dan gaat ze liggen, zitten of in de bench liggen. Gister brak ze haar persoonlijk record door het vier keer achter elkaar te doen.
Ze ontwikkeld voorkeursplekken en - momenten, waarvan ze weet dat de kans groot is dat ik het zie en haar click. Tijdens de les, voor het aandoen van het tuig en naast me terwijl ik achter de PC zit (2 keer tijdens het typen van dit stukje).
Door de vele clickmomenten, zijn er ook veel voermomenten. De gedroogde kipfilet heeft haar voorkeur. Alleen wil ze daarna zo graag nog een stukje dat ze bewust gaat zoeken en het niet meer lukt. Om het eten interessant en niet te lekker te laten zijn, varieer ik tussen diverse snackjes.

Bij het aanleren van deze oefening ben ik begonnen met het woord 'buigen' aan het uitrekken te koppelen. Gaandeweg kwam het idee om dit te veranderen in 'yoga'. Het idee hier achter is dat het voor cursisten een grotere vraag is welke oefening aan dit woord gekoppeld is voor Jet. En het daarmee nog beter lukt om over te brengen dat een hond tijd en training nodig heeft om de betekenis van een woord te begrijpen.

Kortom er is een (langzaam) stijgende lijn.