24-10-2014 Jet 2 jaar - andere honden

Zoals op de foto's te zien is, is Kyra Jet haar grootste vriendin. Gelukkig is het wederzijds!

Het ontmoeten van vreemde honden blijft spannend voor Jet en ik verwacht dat dit altijd een gevoelig punt zal blijven. Wel zie ik dat in het afgelopen jaar de afstand verkleind is en ze sneller hersteld als een hond wel te dicht bij kwam. Ze stopte laatste zelfs met blaffen naar een hond die op 3 meter ons passeerde en naast de fiets liep (snelheid is voor Jet een verzwarende factor). Terwijl de andere hond op een meter of 25 was, werd Jet stil en bleef ze staan kijken naar de hond die weg liep.
Ook is het een paar keer gelukt dat ze vanuit de paardenbak (stil) keek naar honden die aan de overkant van de weg liepen. Ze bouwt dan nog wel spanning op en om stil te zijn, is het voorwaarde dat we samen kijken.
Vreemde honden die ons frontaal naderen (wat ik probeer te vermijden, maar soms geen ontkomen aan is), is voor Jet nog steeds het meest spannend. Meestal kiest ze er voor om blaffend naar de andere hond toe te lopen. Op het moment dat ze bij de andere hond is, stopt ze met blaffen. Uitnodigen tot spelen is haar tactiek om zichzelf een houding te geven. Het afgelopen jaar kan ze langer met of bij een andere hond snuffelen en lager in haar speltactiek vallen. Of als ze door heeft dat de andere hond echt niet wil spelen, geeft ze het na een paar pogingen op.
In de zomer hadden we een topontmoeting op een vroege zondagochtend. Ik liep over de dijk, er vanuit gaande dat iedereen nog op een oor lag. Er kwam ons een man met een hond tegemoet lopen vanuit de bocht met een paar bomen. Daardoor hadden Jet en ik hun niet aan zien komen. Vanaf een meter of 20 zagen we de andere hond, die stil bleef staan (dank namens Jet). Jet liep stil (!) op hem af en na een kort snuffelmoment hebben ze heerlijk samen gespeeld.
Een week geleden hadden we een uitdagende wandeling. Op een route waar we normaal hooguit 1 hond op afstand zien en genoeg opties zijn voor uitwijken, troffen we nu 4 honden. De honden passeerden ons op 25 tot 50 meter. Om op safe te gaan, heb ik voer gestrooid totdat de honden voorbij waren. Daarna kon ze er zelf voor kiezen om te kijken naar de honden die van haar af liepen. Een prestatie dat ze ook bij de 4e hond stil bleef.

Om er voor te zorgen dat Jet kan lekker kan spelen en samen met een andere hond onderweg kan zijn, organiseer ik 1 a 2 wandelafspraken per week. Het is heerlijk om te zien hoe Jet daar van geniet. Hier ligt ook de winst in haar sociale gedrag. Ze kan nu samen met een hond op pad zijn en het spelen afwisselen met snuffelen.
Als ik inschat dat er een pup is waar het mee zal klikken, mag ze daar even mee spelen. Sommige pupgroepen lenen zich er voor om Jet daarna aan de lijn mee te nemen het leslokaal in bij de andere pups. Ze snuffelt dan stil aan de pups! Dat had ik 2 jaar geleden niet durven hopen.
Wat ik ook niet had verwacht, was dat ze stil vanuit de keuken kan kijken naar de honden die uit de auto worden gehaald en naar het trainingsveld lopen.  Als dat rustig en met een hond tegelijk gaat, kan ze dit hebben. Voorwaarde is wel dat Paul in de keuken is als steun.

Kortom op het gebied van bekende en onbekende honden is Jet het afgelopen jaar gegroeid. Ik zet er op in dat deze stijgende lijn zich het komende jaar voortzet.